Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kompetensen fanns internt – ändå köpte ministern konsulttjänst för 283 000

Efter uppgifterna om Sven-Erik Buchts (S) inhandling av språkkonsulttjänster kan SVT Nyheter nu avslöja att förre sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S) har använt sig av samma konsult. Trots att vissa tjänster som inköptes fanns internt.

Det har tidigare rapporterats om att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har anlitat en språkkonsult för dyra pengar. Nu rapporterar SVT nyheter att Gabriel Wikström (S) har tagit del av rådgivning och assistans från samma språkkonsult för ett värde av 283 000 kronor. Därtill så fakturerade konsulten socialdepartementet omkring 10 000 kronor för att träna på tal tillsammans med Wikström.

Samma konsult skrev även tal i olika officiella sammanhang. Vissa var av större vikt, såsom ett FN-möte i New York, medan andra var av mer symboliskt värde så som öppningstalet på cricket-EM.

Regeringskansliet slog larm, då det fanns en risk för att inköpen var olagliga. Dessutom skrivs engelskspråkiga tal vanligtvis internt. För SVT Nyheter så bekräftar socialdepartementet att kompetensen finns internt:

"Ja, det finns och fanns 2016 kompetens för att skriva engelskspråkiga tal inom socialdepartementet och regeringskansliet.”  skriver departementet i ett svar till SVT Nyheter.

Efter att juristerna slog larm så upphörde Wikström att anställa konsulten. Däremot så fortsatte Näringsdepartementet och Sven-Erik Bucht (S) att använda konsulten för den språkliga bearbetningen av tal ända tills flera höga fakturor ifrågasattes.