Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kon(s)ten i att skylla ifrån sig

Annons

Replik på Peder Björks (S) insändareHöjd skatt – snart ett förslag från M?”, ST 20 januari.

Att Peder Björk (S) i en insändare försöker skylla ifrån sig ansvaret för kommunens allt sämre ekonomi är inget annat än ytterligare ett bevis på brist på ledarskap och handlingsförlamning från socialdemokraternas och Peder Björks sida. Låt oss först redovisa några viktiga fakta:

• Sundsvalls kommun bildades 1974 och fyller i år 42 år. Av dessa 42 år har kommunen styrts av en socialdemokratisk budget i 40 år. Endast under 2011 och 2012 hade vi en budget som vi moderater fullt ut tar ansvar för.

• Socialnämnden har, som bland annat Sundsvalls Tidning skrivit om, gått med underskott under de senaste 21 av 25 åren. Vi misslyckades med att få nämndens ekonomi i balans under 2011 och 2012. Det är inget vi är nöjda med. Dock minskade underskottet mellan dessa år. 2013 blev det åter igen en (S) budget och underskotten ökade för att 2015 nå ett hissnande och historiskt underskott på -205 miljoner. Det vore på sin plats om du Peder Björk erkände också ert misslyckande.

• Skolan har i Sundsvall från 2015 fått minskade anslag för att lösa fler uppgifter. Att det då uppstår ekonomiskt underskott även där kan inte förvåna någon. Istället för att ta ansvar för er egen politik skyller ni i stället på att personalen inte signalerat eller agerat. Det är ditt och den politiska majoritetens ansvar att tilldela tillräckligt med resurser och agera om det går snett. Det är inte lärarnas eller elevernas ansvar.

Vi ger dig rätt i två saker, även om du här undviker hela sanningen. Det är sant att vi mottsatte oss flera av besparingarna i skolan. Det är vi stolta över. Vårt förslag var höjt anslag som skulle finansieras genom besparingar på de andra nämnderna, socialnämnden undantaget. Vi prioriterar skolan i ord och handling. Vi är öppna med att om skolan ska få mer resurser måste andra verksamheter få mindre. Det är enkel mattematik. Vi erkänner att vi sätter kvalité i vård, skola och omsorg främst.

Det är också sant att vi mottsatte oss delar av besparingarna inom socialnämnden. Det gällde kosthållningen till våra äldre. Våra förslag för att sänka kostnaderna men med bibehållen eller ökad kvalité inom socialnämnden handlar om större valfrihet och mångfald. Vi vet och vi kan påvisa många exempel från andra kommuner hur vi kan klara ekonomin och kvalitén genom att låta fler utföra det som kommunen i dag gör. Tyvärr har (S) i Sundsvall sagt nej till allt detta av ideologiska skäl. Obegripligt då flera andra (S) styrda kommuner gör just det.

Vårt förslag till budget för 2015–2016 eller Mål- och resursplan som det heter, var fullt finansierad och med ett större överskott än nu av er antagna. Vi hade samma summa pengar som ni men vi fördelade dem olika. Vi kommer till sommaren att lägga en ny fullt finansierad budget för 2017–2018. Den innehåller ingen skattehöjning och vi kan redan nu avslöja att; vi kommer även fortsättningsvis att sätta vård, skola och omsorg i centrum. Det är det som skiljer oss åt.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Jörgen Berglund (M)

Oppositionsråd

Alicja Kapica (M)

Gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel