Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konfliktfylld terrorbekämpning

Filmstaden: Body Of Lies

Inte en enda tvättäkta hit om den ändlösa Mellanösternkonflikten har producerats av Hollywood hittills, och Body Of Lies är inget undantag i det avseendet. Ridley Scotts nya epos kan dock placeras i samma fack som förra årets Peter Berg-signerade The Kingdom, vilket betyder att det flyhänt beskrivna politiska spelet kryddats med ett avsevärt thrillerelement som sällan släpper greppet om åskådaren. Actionsekvenserna är på både muskulösa och utsökt iscensatta utan att för den skull gå vilse i effektsökeri.

Handlingen fokuserar på Roger Ferris och Ed Hoffman, två CIA-anställda, vars liv ständigt kretsar kring kampen mot den islamistiska terrorn. Den förstnämnde flyger runt världen som en skottspole medan chefen med teknikens hjälp följer utvecklingen på hemmaplan. Denna arbetsfördelning leder inte sällan till konflikter. Hoffmans resultatfixerade cynism går inte riktigt ihop med kollegans mer flexibla agerande, och inte blir situationen bättre nu när jakten på en terroristledare intensifieras.

Fast Body Of Lies gapar förstås över mycket mer än så. William Monahans manus innehåller idel sidospår och karaktärer som bidrar till att ge en mer köttig och förklarande bild av olika problem, ståndpunkter och konflikter. Samtidigt är subtiliteten uppenbar, svaren aldrig entydiga, och lösningarna på problemen långt ifrån självklara.

Body Of Lies är också en oavbrutet spännande och fängslande rulle som i mångt och mycket lever på sina stjärnskådespelare. DiCaprio gör en ny variant på sin beslutsamme tuffing i The Departed och Blood Diamond medan Crowe gör en smått arrogant version av sin överviktige golare i The Insider. Fast mest imponerar britten Mark Strong som välklädd lojalitetskrävande jordansk underrättelsechef. Han äger faktiskt varenda scen han medverkar i.