Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkurrensen utvecklar välfärdssektorn och höjer kvalitén

Under 2014 gjordes en analys av socialnämndens budgetram av ett externt konsultbolag, Nordic Healthcare Group AB (NHG AB). Syftet var att på ett underbyggt sätt ta ställning till socialnämndens budget i förhållande till den faktiska kostnadsnivån och verksamheternas underliggande potential. Man tog hänsyn till bakomliggande kostnadspåverkande faktorer och de lokala förutsättningarna i Sundsvall. Det man konstaterade i den slutliga rapporten var att budgetramen för socialnämnden är tillräcklig. I området äldreomsorgen ligger Sundsvall, jämfört med andra jämförbara kommuner, högre än standardkostanden. Äldreomsorgen har höga volymer inom hemtjänsten och dyra platser på särskilda boenden. Det betyder att skattebetalarna i Sundsvall betalar mer för äldreomsorgen än skattebetalare i andra kommuner men inte kan förvänta sig högre kvalité och bättre ekonomi. Lösningen ligger inte i att utöka socialnämndens budget med 200 miljoner kronor, som prognosen nu säger att underskottet blir för 2015. Inte heller att sänka kvalitén för socialtjänstens kunder. Lösningen är att börja tänka annorlunda och långsiktigt, effektivisera verksamheten, öka kostnadsmedvetenheten bland de anställda och hitta flera alternativa kostnadsreducerade lösningar.

Med de nya handlingsplanerna som nämnden beslutade om i år, börjar man långsamt att effektivisera verksamheten, men man ser redan nu att det inte är tillräckligt. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet väljer att sänka kvalitén för våra äldre som använder hemtjänsten istället för att börja använda sig av andra verktyg. Man har låst in sig på grund av sin egen ideologi och vägrar inse att kommunen inte behöver och kanske inte ens är kapabel att utföra alla tjänster själv. Allianspartierna införde LOV (Lagen om valfrihet) under förra mandatperioden och hittills har ca 20 procent av hemtjänstkunderna valt att använda sig av en annan hemtjänstutförare än kommunen. De externa utförarna levererar tjänster av högre kvalité och dessutom kan de redovisa ekonomi i balans i sina bokslut. Vi måste fundera på vad orsaken är till att verksamheten i egen regi går med förlust och lägga all kraft på att effektivisera verksamheten där och inte dra ner på insatser för de äldre. Ett alternativ och komplement till ökad effektivitet i den egna regin är också att öka andelen externa utförare.

Vi Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna vill gå ännu längre och se över i vilka andra områden man kan erbjuda tjänster utförda av andra, privata aktörer. Ett utmärkt exempel är privata särskilda boenden, vilka man erbjuder i många andra, även (S) styrda kommuner. Konkurrens är viktig och nödvändig. I konkurrensen stimuleras också kommunala enheter. De bästa inspirerar alla de andra och effekten blir att hela välfärdssektorn utvecklas och förbättras säger Leif Anjou, forskare på Göteborgs universitet. Och nej, majoriteten, det här är inte privatiseringshysteri, det här är att ta ansvar och erbjuda mångfald och kvalité till Sundsvallsborna. Det är det som vi (M), (L) och (KD) står för.

Alicja Kapica (M)

Johan Landström (L)

Hans Brynielsson (KD)

Per Magnus Forsberg (M)

Ledamöter i socialnämnden

Läs också: Socialnämnden i Sundsvall har gått back i 21 av de senaste 25 åren

Else Ammor: "Socialnämnden är grovt underbudgeterad"

Ledare: Socialnämndens budget behöver förstärkas

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel