Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrensutsätt arbetsförmedlingen

/

Arbetsförmedlingen har misslyckats med sitt huvuduppdrag i norra Sverige, därför måste arbetssökande ges möjlighet att söka sig till andra aktörer. Det skulle pressa tillbaka utanförskapet och öka chanserna för unga arbetslösa, skriver representanter för Moderata Ungdomsförbundet.

Annons

Det sägs att när Stockholm växer så växer Sverige. Det må finnas en sanning i det men faktum är att norra Sverige, med basindustri, andra viktiga näringar och skön natur, både är hjärtat och ryggraden i svensk ekonomi. När det går bra för norra Sverige skapas tillväxt och nya jobb i hela Sverige. För att hela Sverige ska fortsätta utvecklas måste utanförskapet pressas tillbaka, villkoren att leva utanför storstäderna bli bättre och viktiga näringar ha bättre förutsättningar att skapa tillväxt och nya jobb.

Arbetsförmedlingen har misslyckats med sitt viktigaste uppdrag: att förmedla jobb till människor som står utanför arbetsmarknaden. För att pressa tillbaka utanförskapet bland unga människor i norra Sverige bör Arbetsförmedlingen konkurrensutsättas och en jobbpeng bör införas så att arbetssökande kan välja andra aktörer. Jobbpengen bör utgå ifrån de arbetslösas behov istället för att vara lika stor för alla, mer till människor som är långtidsarbetslösa. Dessa reformer behövs för att öka människors möjligheter att få ett jobb.

Norra Sverige ska inte vara som en oljeplattform dit människor åker för att säsongsjobba några månader om året. Det måste bli smidigare att pendla korta och långa sträckor under rimliga förhållanden bland annat genom fortsatta satsningar på vägar, järnvägar och flyget. Därutöver bör man öka avdragsmöjligheterna för dubbelt boende och ändra villkoren för folkbokföringen för att göra det möjligt för människor att jobba utanför regionen under en längre tid men inte slitas ifrån familj, vänner och fantastisk natur.

För att säkerställa nya jobb och fortsatt utveckling i norra Sverige behövs det en långsiktig energipolitik kombinerat med stärkt företagsamhet. Genom att behålla vattenkraften, kärnkraften och det förnybara samt göra det mer lönsamt för företag att växa skapas förutsättningar för tillväxt och nya jobb i hela Sverige. Att snabbavveckla halva elen, införa kilometerskatt och höja kostnader för företag, som de tre vänsterpartierna vill genomföra, skulle innebära en dödsstöt för jobben i norra Sverige och människors framtidstro.

Vi vill att hela Sverige ska utvecklas även så att fler människor med drömmar och idéer kan flytta till norra Sverige för att skapa tillväxt och nya jobb.

Sofia Sidén

Distriktsordförande MUF Västernorrland

Emil Åkerström

Distriktsordförande MUF Norrbotten

Terese Andersson

Distriktsordförande MUF Västerbotten

Victor Ericsson

Distriktsordförande MUF Jämtland

Jacob Lundberg

Ledamot i Moderata Ungdomsförbundets ekonomigrupp

Edvin Alam

Ledamot i Moderata Ungdomsförbundets jobbgrupp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons