Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkurs mitt i julhandeln för Vision– "Marknaden har kollapsat totalt"

Det gick inte att rädda klädbutikskedjan Vision af Sverige. I går försattes företaget med de 16 butikerna i konkurs, precis lagom till julhandeln.
Försäljningen har gått ner med säkert 40 procent i höst. Men jag tror att butikerna kan leva vidare i ny regi, säger styrelseordföranden Ulf Söderberg.

Trots att beskedet till de 75 anställda på de åtta orterna är dystert, så vill han ändå ge dem ett hopp.

När Ulf Söderberg kom in som ny ordförande i våras var läget redan besvärligt. Företaget hade gjort en förlust på sju miljoner kronor året innan, men ändå satsat på en kraftig expansion och öppnat en rad nya butiker, bland annat fem i Birsta City.

Under perioden september 2007–juli 2008 ökade omsättningen dramatiskt till 72 miljoner kronor, och förlusten steg till 23 miljoner. Bolaget var skyldigt sina leverantörer 28 miljoner.

Man hade expanderat utan tillräckligt eget kapital och dragit på sig för stora kostnader. Satsningarna i Birsta, i Stockholm och i Gävle har varit väldigt krävande, säger Ulf Söderberg.

Eller som nyblivne tillförordnade vd-n Lars Stenberg uttrycker det:

De var lite för yviga i sin vision.

Samtidigt påpekar han att när besluten om expansionen togs så var branschen på topp. Inte ens han, med 35 år i branschen och sex år som vd för MQ, kunde förutse det som nu hänt i höst.

Marknaden kollapsade totalt. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Lars Stenberg.

I mitten av september ansökte företaget om rekonstruktion. Någon månad senare anställdes Lars Stenberg som ny tillfällig vd. Både han och Ulf Söderberg berättar om hur man försökt rädda situationen genom att minska overheadkostnader, dra ner personalstyrkan något, slå ihop två av de fem butikerna i Birsta till en, samt förhandla med leverantörer och hyresvärdar.

Vi sänkte kostnaderna betydligt och hade vi haft en normal handel i höst, så hade vi klarat det och fått en rekonstruktion av företaget, menar Ulf Söderberg och får medhåll av Lars Stenberg.

Många Sundsvallsbor var tveksamma när Vision öppnade i 1891-gallerian för flera år sedan, med märken som Gant och Tiger. Men Söderberg/Stenberg tror på konceptet.

Jag tror att butikerna kan fortsätta, särskilt den i 1891, säger Ulf Söderberg.

Det finns helt klart ett underlag för märkesbutiker i Sundsvallsområdet. Jag tror att alla 16 butikerna har en bra chans att leva vidare, menar Lars Stenberg.

Men han tror inte att samtliga butiker på de åtta orterna tas över av ett enda bolag.

Nej, det blir nog olika dellösningar. Men med en mer fokuserad, anpassad och differentierad lösning så ska det gå, tror Lars Stenberg. Han egen roll i Vision är dock över, säger han.

Nu tar konkursförvaltaren Petter Hetta i Umeå över verksamheten och driver butikerna vidare.