Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsertteatern genomgår förvandling – nytt scenhus byggs inuti det gamla

Tre scener, en ny repetitionssal, luftiga foajéer med direktförbindelse till restaurang. Och bakom scenerna praktiska arbetsutrymmen.
Från Köpmangatan är sig Konsertteatern lik. Innanför har den förvandlats till ett nytt teaterhus.

Teaterhusbygge har diskuterats i Sundsvall i decennier. Men när det väl kommer är det ingen nybyggnad utan en ombyggnad.

Stommen är Konsertteatern, det gamla Godtemplarhuset och innergården, och även Sundsvalls teater och kontorsutrymmen intill har länkats till det som nu uppstår som ett genomplanerat teaterkvarter. Teater Västernorrland har redan bott ett bra tag i kontoren och vissa av de nya verkstäderna.

Läs mer: Utrymmena bakom scenerna

Men nu börjar också de utrymmen som publiken ser bli klara.

Och skillnaden mot förr är påtaglig. En stor hiss är husets hjärta tillsammans med det stora inlastningsutrymme som har bekväma förbindelser med såväl Konsertteatern som Sundsvalls teater och verkstäderna. Här kan man också enkelt lyfta in en scenografi i fall en scen tillfälligt måste utrymmas för att ge plats åt ett gästspel.

– Sådana möjligheter har vi aldrig haft förr, säger Lena Engqvist Forslund, chef för Teater Västernorrland.

I Konsertteatern/Godtemplarhuset finns nu hela tre scener, varav en är helt ny. Den gamla Konsertteaterscenen är utvidgad och nyinredd med bättre akustik, och man upplever den större än innan. Här ryms 179 åskådare, och foajén kommer publiken knappt att känna igen. Den är utvidgad och ljus, har en praktisk och utrymmessnål garderob och har dörrar ut mot restaurang och den nu inbyggda gången mellan gatan och innergården; ett extra utrymme för publik, galleri eller något annat.

Med den nya restaurangen kommer teatern att samarbeta kring olika mat-teater-kombinationer. Till exempel blir det naturligt för lunchteatern att flytta hit från Svea.

– På Sveateatern får vi ingen anledning att vara nu. Den blir helt fri för annan scenisk verksamhet, säger Lena Engqvist Forslund.

Den gamla "En trappa upp"-scenen på Konsertteatern har också fått en stor, ljus foajé. Själva scenrummet är sig likt men har, liksom de andra två scenerna, utrustats med fast teknik. Här ryms 80 åskådare. Den tredje och minsta scenen är helt ny.

– Den skulle vara ypperlig för kulturskolan att använda, säger Lena Engqvist Forslund.

I flera utrymmen, i tak, trapphus och detaljer, finns den gamla Stenstadsarkitekturen bevarad. Men bakom scenerna är mycket nytt: loger, pentryn, arbetsytor och mängder av trappor, dörrar och gångar.

Här finns också en ny repetitionssal som Teater Västernorrland ensam rår om. Resten är bokningsbart och Scenkonst Västernorrland sköter numera externa bokningar både här och i Tonhallen.

– Det ska bli kul att se om huset medför att vi får mer verksamhet från andra intressenter. Nu finns enorma möjligheter för både Teater Västernorrland och andra aktörer att ta huset i bruk och se till att här blir ett sprittande, sprudlande kulturliv, säger Lena Engqvist Forslund.

Budgeten för ombyggnationen är satt till 63 miljoner. Det är en avsevärd skillnad mot till exempel det tänkta Kräftanhuset intill Kulturmagasinet, där summor som 450 miljoner hördes i debatten. I ett nybygge hade man dessutom inte haft någon gammal Stenstadsarkitektur att införliva - vilket känns som ett litet adelsmärke för just Sundsvall. Lena Engqvist Forslund är glad att lösningen på teaterhusdilemmat blev just vad det blev.

– Om man hade byggt ett helt nytt hus är det inte alls säkert att man hade fått samma goda funktioner som här, säger hon.

Nu repeteras det för fullt hos Teater Västernorrland inför premiären av "Ingvar - en musikalisk möbelsaga". I verkstäderna provar skådespelarna kostymer - som ibland består av möbler - och alla på scenen kan både sjunga och spela instrument. Repetitionerna sker på Sundsvalls teater men föreställningarna ska ges i den nyrenoverade Konsertteatern, där teknikerna som bäst klurar ut hur scenen ska byggas.

– Det ska bli spännande att få se hur logistiken fungerar i praktiken. Men det känns som om det kan bli oerhört lyckat, säger Lena Engqvist Forslund.

Den 12 mars har "Ingvar" premiär och samma helg invigs de nya teaterlokalerna med fullt program. Då bjuds också rundvandringar i huset med en och annan överraskning.

Det verkar som en god idé att följa med på någon av dem.

Se tv-inslaget: Följ med in i Sundsvalls nya teaterhus