Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst: Spännande kombination av vila och myller i påskaftonsutställning

Konstrecension
Fredrik Wimmercranz: Som saker som ser ut
Galleri Sjögatan sju
26 - 27 mars
Vernissage: påskafton 14 - 22, efteråt fest hos Delicerano.
Öppet påskdagen: 12 - 16

Annons

Det finns något inbyggt spännande och lockande med städer och byggnader. Bakom ett fönster, innanför en dörr, på en innergård eller runt ett gathörn kan allt finnas, vad som helst vänta.

När Sundsvallskonstnären Fredrik Wimmercranz tar det ovanliga initiativet att ge en påskutställning (han har öppet påskafton och påskdagen, när större delen av Sundsvalls kulturliv tagit påskledigt) har staden och stadslinjen en huvudroll. Hopträngda, förtätade och fantasifulla stadsmiljöer växer fram, och det är inte den pretentiösa storstaden med sina myndiga huskolosser och skyskrapor utan småstaden med klocktorn, vimplar, trähus med lustiga utbyggnader och utskott. Och bakom formerna ett myller av möjligheter: färger, stämningar, antydningar och symboler.

Också skogen bjuder samma gåtfullhet; ju tätare skog, desto fler överraskningar kan vänta i den. Och här påminns här och var om att stadens och skogens silhuetter liknar varandra; att träden och naturen hör mycket mer hemma i en liten än i en stor stad.

Läs vidare: Handgjorda böcker ställs ut

Hos såväl stads- och skogslandskap som i andra motiv finns en balans mellan det geometriskt lugna och det täta och ymniga som känns harmonisk, som gör att man både kan vila i bilden och hitta ständigt nytt i den. De tre cyklande männen är ett exempel på ett sådant samspel mellan lugn och variation. I porträtten, en välkänd Wimmercranz-genre, återkommer samma duetter mellan ett enkelt men ändå uttrycksfullt ansikte och något tillbehör av komplexa detaljer. Och stadslinjernas lugna motvikt är inte sällan natthimlar som ger evighetsperspektivet, medan staden står för det äventyrliga, oberäkneliga, för liv, tid och flöde.

Det blir en utställning för dem som gillar måleri, stora bilder och kombinationen av det komplexa och det lugna; motiven som man kan arbeta sig ner genom bit för bit och ständigt hitta nya vägar för sin fantasi. För alla oss resenärer i vårt eget inre.