Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets köng i Sundsvall 2016 har utsetts – därför kammade konstnären hem priset

Under sommarens sista Sundsvall bjuder var det på tisdagen även dags att utse årets "köng" i Sundsvall. Det här året går priset – och utmärkelsen, till den syriska konstnären Wejdan Derky.

Annons

– Det känns jätteroligt att en person som har haft det tufft och kommit till Sundsvall får priset. Jag blir varm i hjärtat då jag tänker på vad hon har gått igenom och att hon ändå samlar kraft och delar med sig av konsten i Sundsvall, säger Anders Lövgren på Heja Sundsvall.

Läs också: Färgsprakande syrisk kulturdag på Kulturmagasinet

I motiveringen står det: ''Till köng 2016 har utsetts den person som är coolast och snällast i Sundsvall. Hon är kurd från Syrien och kom till Sundsvall som flykting och satte genast igång att arbeta för att utveckla vår stad och skapa möten mellan människor. Hon är en fantastisk konstnär och hennes specialitet är att måla live där intäkter går till organisationer som jobbar för att hjälpa krigets offer. Då skapar hon starka bilder som hon försöker motverka krig och våld med. En gång kunde man köpa en ambulans för pengarna. Hon har också kurser där personer från alla håll och kanter möts och målar tillsammans. Många kan berätta om hur denna person sprider glädje och goda vibbar''.

Det var en glad och stolt Wejdan Derky som tog emot utmärkelsen Sundsvalls Köng 2016.

Läs mer: Wejdan från Sundsvall livemålar i Almedalen

Priset delas ut av Heja Sundsvall tillsammans med en rad sponsorer och förra året var första gången som priset delades ut. Det gick då till gymnasieläraren Anneli Näsberg från Juniskär. Tanken är att det inte är kändisar som ska ta emot priset utan riktiga vardagshjältar som hjälper till att lyfta fram staden.

Läs mer: Wejdan kämpar för fred med sin pensel

I år har man fått in ungefär 100 nomineringar från olika privatpersoner och det är en jury som utsett årets vinnare Wejdan Derky. Priset är inte bara titeln Köng i Sundsvall utan även en t-shirt med guldtryck samt 10000 kronor.

En intervju med vinnaren kommer under kvällen.

Mer läsning