Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femmeterspåle och gigantiska trädjur i Essvik

/

Sundsvalls mest storskaliga konstnär, träbildhuggaren Lotta Boholm Wall, har slagit sitt eget rekord.
Över hennes veckolånga utställning blickar en fem meter hög totempåle med motiv från det gamla Egypten.

Annons

Ur fruktträdgården kommer en gigantisk korp uppflygande ur marken; den föds ur jorden och har precis krånglat fram huvudet och vingspetsarna. Strax intill vakar en stor vithövdad örn med skarp blick över fruktträd och grönsaksland.

Gammalt och nytt blandas i Lotta Boholm Walls utställning hemma i trädgård, ateljé och uterum; här finns krokier och målningar hon gjorde under studietiden - och där man redan ser tendenser till ett storskaligt uttryck samt de djur som sedan har följt henne - och den helt nygjorda, fem meter höga totempålen, "Lottas 50-årspåle".

Trädet, som fälldes av stormen Ivar, fick hon av en bekant. Och motiven anspelar en del på den stora träskulpturen hon gjorde vid Selångersån, med ett av de gamla träden som fälldes i Vängåvan 2003 som material. Huvudfigur var en egyptisk kvinna.

– Den ruttnade tyvärr, för virket var dåligt från början. Det var ju därför träden fälldes. Men egyptiskans huvud finns kvar och barnet som stod på baksidan. De är med i den här utställningen, säger hon.

– Innan jag började arbeta med den här gjorde jag en schamanresa, en inre resa. Och då kom egyptiskan tillbaka, säger hon.

Här är träet bevarat enligt samma metod som indianerna i British Columbia gör när de reser totempålar. Och Lotta Boholm Walls skapande sker mycket i naturfolkens anda. Den robusta stilen som ibland drar åt det naivistiska och/eller det humoristiska, motiven och inte minst att hon ofta låter träets naturliga form råda. Så sker till exempel i "Simmar mot frihet", där den fokuserade simmerskans bentag är den klyka som tallen växte naturligt i. I "Björn" raggiga päls finns barkens struktur.

Korpen återkommer ofta; den är hennes kraftdjur och ett viktigt djur för haida-indianerna. Små undulater får ett piggt uttryck medan de vilda fåglarna i samma skulptur får inta stelare poser. Två egyptiska katter vaktar ingången till trädgården. Bland de drygt 70 verken finns både stort och smått, både skulpturer och väggbilder. Men de stora skulpturerna utomhus ger förstås det största intrycket, inte minst djuren som tycks besjäla marken, vaka över den och sprida ett lugn, när de är i sitt rätta element, utomhus. Där blir de naturkrafter, precis som hos indianerna.

Utställningen finns på Essviksvägen 108 och är öppen 25 - 31 juli klockan 11 - 17.

Läs mer: Lotta gör glad konst med motorsågen

Inspiration från Kanada

Mer läsning

Annons