Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Formsäkra minnen och landskap

/

Konstrecension
Måleri av Gunnel Olsson
Galleri Granen, Storgatan 5, Sundsvall
21 - 27 maj
Öppet: må-fr 11- 15

Annons

Gunnel Olsson är uppvuxen i Karesuando och bosatt i Östavall och Sundsvall. Hon målar bland annat för att minnas platser hon vistats på.

Hon är säker i sitt formspråk, och i färger skruvar hon ofta på några extra snäpp så att motivet tycks bli just det man vill minnas: en drömbild av den praktfulla solnedgången snarare än den verkliga. Ibland kan det bli lite stiliserat, åt fondväggsmotiven till, ibland blir det effektfullt. Så ger till exempel den knalljusblå, överexponerade himlen i "Vitsippsbacke" en skärpa och ett ljus åt björkarna som gör dem tredimensionella. Och när "Strandtorpets" lila vemod samlas kring den skuggade, ensamma lilla gården i bildens centrum uppnås balans med de skarpa färgkontrasterna.

Porträtten lyckas hon inte lika bra med; landskapen vinner i denna utställning. Mest tycker jag om "Åreskutan", ett sammansatt motiv där konstnären varit mjukare på handen och där väderstämningen riktigt kryper in i mig. Akvarellerna är mer dämpade och riktigt livfull är den vackert ljussatta lilla byn i "Alnön".

En annan känsla kommer upp i "Fjällbjörk och kvanne", där inte minst växternas utseende förenklats till en sorts sagoboksstil framför nyanserad bakgrundsväxtlighet. Där, liksom i "Åreskutan", blir mötet mellan mjukhet och skärpa själva lyftet i bilden, oavsett om den är dröm eller verklighet

Läs om fler pågående utställningar i Sundsvall:

Bilder som fångar musikens glädje

En konstens lyriker

Mer läsning

Annons