Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från nolltolerans till gatukonstfest

/

Artscape är Skandinaviens största gatukonstprojekt och för första gången får konstformen på riktigt ta plats i alla delar av en svensk stad. Över 20 verk av 19 konstnärer pryder snart Göteborgs stadsdelar.

Annons

När Artscape anordnades i Malmö 2014, då i betydligt mindre skala, väckte det uppmärksamhet eftersom gatukonstfestivaler är ett ovanligt inslag i svenska städer. Flera städer ville att Artscape skulle komma till just dem nästa gång. Valet föll på Göteborg – som hållit hårt på nolltoleransen mot gatukonst, men som de senaste åren har ändrat uppfattning och nu tagit emot festivalen med öppna armar.

I två år har grundarna Daniel Wakeham och Tor Hedendahl arbetat för att få till den en månads långa festivalen.

– Varje dag växer nya verk fram och det är vår belöning. För några år sedan hade detta varit omöjligt att genomföra, men nu är alla stadsdelar jättepositiva och samarbetar med oss på alla sätt och vis, säger Daniel Wakeham.

När de nu får chansen att visa gatukonsten för en större publik vill de åskådliggöra dess bredd. De 19 konstnärerna som deltar har valts med omsorg utifrån deras olika konstnärliga uttryck och tekniker. Vissa målar med sprayfärg, andra med pensel. Amerikanska Magda Sayeg använder sig av textil och britten Cityzenkane gjuter skulpturer som han sedan monterar på en vägg och målar över. Det tillgängliggör konstverket även för synskadade personer.

Bland de mer spektakulära verken märks muralmålningarna på två trettonvåningshus i Frölunda.

Internationella konstnärer från bland annat Puerto Rico, USA, Australien och Frankrike deltar, och också svenska konstnärer som Code26, Yash, Henrietta Kozica och Elina Metso. Dessutom bjuds allmänheten in att skapa vissa verk tillsammans med konstnärerna.

En annan viktig aspekt har varit valet av platser. Hela Göteborg ska involveras. Målsättningen har varit att platserna ska vara lätta att ta sig till med kollektivtrafik, vara platser där det rör sig mycket folk och så ska de fungera med den konstnär som ska skapa sitt verk där.

– Många gatukonstprojekt placeras antingen i centrum för turisternas skull eller göms undan i industriområden eller förorter. Vi vill visa att konsten hör hemma överallt.

Att allmänheten kan ta del av konsten, både när den är klar och under skapandeprocessen, är en anledning till att Elina Metso tycker om att arbeta med gatukonst. Hon ska pryda Rymdtorget i området Bergsjön med ett verk som är just rymdinspirerat. Elina Metso är född och uppvuxen i Göteborg men flyttade till Malmö för några år sedan, delvis på grund av Göteborgs då restriktiva hållning mot gatukonst. Att hon nu får möjlighet att måla ett verk på en vägg i sin gamla hemstad är en dröm som går i uppfyllelse.

– Jag har velat måla en vägg i Göteborg så länge jag kan minnas. Det är kul att kulturen får komma ut bland människor, vara en färgklick i vardagen och skapa möten mellan människor som annars kanske inte skulle ha pratat med varandra, säger Elina Metso.

Daniel Wakeham, som arbetat många år med internationella gatukonstprojekt, anser att Sverige fortfarande ligger efter vad gäller gatukonst eftersom det länge har rått en konservativ syn på konstformen. Men att mycket har förändrats under de senaste fem åren, och att det till stor del är tack vare eldsjälar som arbetat i motvind i över 20 år för att gatukonsten ska bli legitim.

Den 16 augusti, när alla verk är klara och Göteborgs Kulturkalas startar, hålls vernissage och guidade bussturer där verken visas upp. Men det finns alla möjligheter att ta del av konsten även senare eftersom konstverken är permanenta.

– Man kan säga att den här festivalen inte har något slutdatum. Den varar för evigt, säger Daniel Wakeham. (TT)

Sally Henriksson/TT

Elina Metso målar sitt konstverk på Rymdtorget i området Bergsjön. Det är ett av över 20 verk som skapas runtom i Göteborg under Artscape.

Björn Larsson Rosvall/TT

Elina Metso har länge drömt om att måla en vägg i sin gamla hemstad Göteborg – nu är den drömmen verklighet. "Jag kunde inte låta bli att välja ett motiv med rymdtema, hoppas att folk kan förlåta mig", säger hon lite skämtsamt.

Björn Larsson Rosvall/TT

Magasinsgatan är en av de platser i centrala Göteborg som pryds av gatukonsten som skapas under Artscape. Konstnären bakom denna målning är amerikanen Hueman. Även Avenyn får ett konstverk.

Björn Larsson Rosvall/TT

Arrangörerna och grundarna av Artscape Tor Hedendahl och Daniel Wakeham framför ett av de två trettonvåningshus på Mandolingatan i Frölunda som målas.

Björn Larsson Rosvall/TT

Artscapes grundare Daniel Wakeham tycker att gatukonsten är viktig för att göra konsten mer tillgänglig: "Konstmuseer kan kännas otillgängliga för en stor del av befolkningen. Alla känner sig inte välkomna och bekväma där. Artscape handlar om att skapa konst i staden, tillgänglig för alla".

Björn Larsson Rosvall/TT

Den australiske konstnären Rone målar en muralmålning på ett trettonvåningshus på Mandolingatan i Frölunda. Han är en av Artscapes 19 konstnärer.

Mer läsning

Annons