Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon förde Ångermanlands visor ut i världen – nu får Ulrika Bodén ett stort konstnärsstipendium

Konstnärsnämnden har tilldelat den ångermanländska musikern Ulrika Bodén, numera bosatt i Sundsvall, ett långtidsstipendium på tio år. Hon har under en längre tid bidragit till utveckling och förnyelse inom sitt område – den ångermanländska visan. Långtidsstipendiet är i år på 133 500 kr. 

Annons

Ulrika Bodén, uppvuxen i Helgum, är en av Sveriges ledande folksångare. Under många år har hon utforskat och tillägnat sig den ångermanländska vistraditionen, både genom arkivforskning och i dag levande viskunniga personer. Hon har tillgängliggjort stora delar av en i många stycken okänd vistradition från Ångermanland med stora nationella och internationella framgångar till följd; inspelningen av Nicke Sjödins "Psalmboka" är bara en av flera milstolpar

Förutom egen skivproduktion har hon varit med och startat folkmusikgruppen Ranarim. Hon sjunger även i andra konstellationer. På sin senaste skiva med Ulrika Bodén Band från hösten 2013 har hon tagit sig an kärleksvisan tillsammans med musikaliska vänner. 

Hon samarbetar sedan länge med kompositören Karin Rehnqvist som också komponerat verk direkt för Ulrika Bodén.

Läs också: Han ger ut Birger Normans klassiker

Mer läsning

Annons