Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten smyger in i gatubilden

/

Storgatans butiksfönster
Konstens vecka - lokala konstnärer visar sina verk
4 - 10 oktober

Annons

Vecka 40 är av tradition Konstens vecka.

I Sundsvall firas den, också det traditionsenligt, med att lokala konstnärer går samman med lokala köpmän om skyltfönsterutrymme, i huvudsak på Storgatan längs torget och nedåt hamnen. En vecka om året kan en stadsflanör alltså överraskas av att landskap, stilleben och skulpturer bryter av mot de annars allenarådande, i stadsmiljön totalt dominerande, kommersiella budskapen.

Liksom i fjol har också ett galleri tillfälligt trollats fram invid Villages butik, där fyra konstnärer samsas. Eva Norbergs textilier med hällristningsmotiv är imponerande välgjorda, gnistrande och nästan tredimensionella i sina färgkontraster. Erik Lindström, som fascineras av att låta en enda linje löpa över duken och skapa ansikten och gestalter i abstrakta formationer, provar här lite andra färgskalor än vanligt.

Stefan Thunström gör gärna abstrakta masker men anspelar här på gosedjurens oskuldsfulla former. Hans nallar och keldjur är dock inte oskyldiga: spikar, rep och återanvända småprylar är dels humoristisk, dels en brasklapp att skenet bedrar. Frank Sundqvists målningar är modernt abstrakta, mättade i färgerna och ruvar, trots att de ofta är skarpa och tydliga, på gåtfulla skeenden som drar blicken långt in i dem.

Men det mest speciella med Konstens vecka är ju skyltfönstren och deras miljöer som konstnärerna har att samspela med. Även i år tycks bilder ha valts med stor omsorg utefter butiksfönster. Semesterfriden i Mildred Björkmans avlägset vilande segelbåtar klär resebyrån utmärkt. Eva Sollanders mustiga och ändå klara blomstermotiv hos optikern är tydliga nog för att avnjutas också av den vars syn inte är alldeles perfekt.

Hos Ljusexperten kan man reflektera över solglittret och molnskyarna i Ulla Wennbergs havs- och skogslandskap. Anita Björkmans enkla men färggranna och koketta modedamer är mycket hemtama i klädbutiken, liksom Margot Jonssons promenerande matte med hund samt Marie Sundmans dam i oktobervind bland annat höstmode.

Men kanske är det på ett sätt bättre att kontrastera som Elisabeth Nordin: i apotekets strikta fönster smäller hon till med abstrakta, vimlande och färgsprakande naturinspirerade former. Hon riskerar inte att förväxlas med apotekets egna bilder. Det jag saknade i nästan alla skyltfönster var någon liten information om att Konstens vecka pågår.

En sådan liten lapp, som gärna fick vara handskriven, skulle förklara för tillfälligt förbipasserande varför skyltfönstren plötsligt hyser konst. Den skulle också markera tydligt att här rör det sig inte om butikernas egen marknadsföring utan om fristående originalkonst.

Även om detta är en win-win-situation för både konstnärer och köpmän - båda vinner ju på att extra uppmärksamhet riktas mot skyltfönstret - är det viktigt att markera skillnaden mellan de två världarna, den kommersiella och den estetiska. Här är ju en sällsynt chans att ge gatubilden inslag av andra bilder än de som direkt uppmanar oss att konsumera. Som vore så välgörande också under årets övriga femtioen veckor.

Annons