Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lions konstrunda i helgen: Ett 70-tal utställare i gallerier och torp

/

I dag och i morgon öppnar åter traktens konstnärer sina ateljéer i Lions konstrunda.
Ett 70-tal konstnärer finns att se längs rundan, som går från Matfors i väster till Midälvagården i söder till Nyman i öster till Sundsbruk i norr.

Annons

Ett extra nöje med konstrundan är att man kommer ut från gallerier och in i människors hem, till miljöer som i sig är en ögonfägnad. I byn Vivsta strax väster om Viforsbron samlar Maria Malm några yngre konstnärer i sitt torp, vars äldsta delar är från 1854, ljuvligt belägen lantmiljö bland röda och brungrå uthus, sneda av ålder.

Här, innanför timrade väggar i en doft från vedspis, visar hon ett antal blåtonade bilder med olika färglager som hon sedan skrapat i, och med pinnstolar och gärdsgårdar som en sorts signum. I den som mest tilltalar mig tycker jag mig se en folksamling som vänder sig mot ett stort ljus. På övervåningen ska gästerna hålla till: Siri Kristianson, Anna Berntzén, Elin Lindström som visar smått naivistiska akvareller med tecknade inslag, Erik Lindström och Fredrik Wimmercrantz.

Erik Lindström är väl känd och etablerad i Sundsvall, och tätt sammankopplad med tekniken att låta en enda lång obruten linje löpa till en bild. Hans eleganta kamförsedda fåglar kanske man hellre placerar i salongerna än i lantlig miljö, men ugglan som kommer flygande mot åskådaren i full fart, mot en skimrande och mörk natthimmel, kunde ha kommit direkt utifrån.

Fredrik Wimmercrantz har också låtit tala om sig bland Sundsvalls yngre konstnärer. Han målar gärna porträtt och här finns till exempel två bilder av bortvända personer som har armarna underligt placerade - kanske håller de i själva verket armarna om varandra men är avbildade var för sig med den andres armar. Över hans rävhuvud vilar något mytologiskt; den tycks mig upphöjd och tänkandes många tankar. Också Erik Lindströms bilder har något ursprungligt över sig, något stänk av antikens formspråk.

Utställningarna är öppna lördag - söndag 11 - 17. På 14 av de 24 platserna platser finns servering. Karta och komplett lista på utställare finns på Kulturmagasinet och Sundsvalls Statoilmacker.

Läs mer om konst i Sundsvall just nu: Fångar musikens glädje

Galleri 13: Esmaeil Behnoushan

Christian Beijer 25-årsjubilerar

Mer läsning

Annons