Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Theselius samlingar: "Det är öar av intresse"

/
  • Theselius berömda älgskinnsfåtölj från 1984. Musiken, framförallt trummor, var från början en omedveten inspirationskälla för Mats Theselius. Senare gick han vidare och skapade fåtöljer med tydlig influens från sin samling trumset.
  • Pennstället som heter Sacco & Vanzetti ingår i Mats Theselius ryska samling.

Formgivaren Mats Theselius, känd för sina skulpturala fåtöljer, är även en samlare av rang. Genom att utgå från hans samlingar sätter konsthallen Artipelag i Stockholms skärgård hans konstnärskap i ett nytt sammanhang.

Annons

Utställningen "Urban cowboy" består av sex installationer. Bland annat visas Mats Theselius ryska samling, hans musikinstrument och en grupp föremål tillverkade av företaget Braun. Även om Theselius i dag kan se att "grejer som han snöat in på" har influerat hans eget formspråk var det för att få inspiration som han blev en samlare.

– Det första jag samlade på var tidningen National Geographic. Det började jag med när jag skulle bli pappa för första gången och ville sluta röka. Jag led med det där, och National Geographic blev räddningen, säger han och fortsätter:

– När jag kommit över den värsta abstinensen bestämde jag mig för att göra ett skåp för de 37 årgångar jag samlat på mig; dels för att de var så fantastiska, dels för att jag var så tokig på att samla att jag till och med köpte tidningar som jag redan hade. Skåpet blev som en form av begravning, en sarkofag.

Det i dag klassikerstämplade "Det gula skåpet" sanktionerade ett lite planlöst samlande som arbetsmetod. En ganska dålig metod, enligt formgivaren själv. Ändå avspeglas hans stora musikintresse – det har framförallt blivit en hel del trumset genom åren - i uppmärksammade fåtöljer som "Star" och "Birdland". Andra insamlade föremål har gett honom idéer till hur hotade hantverkstraditioner kan återuppstå i modern möbeltillverkning.

Utställningsytan är 1 200 kvadratmeter stor, var förvarar du allting i vanliga fall?

– Nedpackat i kartonger tar det inte så mycket plats. Förutom alla trumset... Sedan visar jag ju inte upp dem som på någon jävla loppis, utan en del av grejerna, tycker jag i alla fall, är nästan som smycken, säger Mats Theselius.

Mer läsning

Annons