Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ting som hittat en ny tillvaro

/
  • Enbart stommar till lampskärmar kan bli dekorativa lampor.
  • Väggkonst av Anna Kollberg.
  • Rent ljus - lampor gjorda av gamla tvättmaskinstrummor av Johanna Söder och Elin Wenner.
  • Vernissage på vinden. Till höger
  • Susanne Arnfridsson med sin trådörn; en samlare som tycks ha flugit in på vinden som en gast.

Vinden, Trädgårdsgatan 16
Mellan bjälkar och tegel - återvunnet, retro och redesignat
14 - 16 april

Annons

Ett föremål är till för att användas på ett enda sätt. Och när det inte längre duger till det slänger man det.

Så har vi länge levt, vi i den överkonsumerande världen, vilseförda av diktatoriska modenormer och enträgna tillverkares reklam. Men under hotet om jordens kollaps är det dags att börja lyssna på konstnärerna i stället, de som ser det vi inte ser. För dem finns ingen ände på vad man kan göra med ett ratat föremål, och några smakprov finns i årets vindsutställning på Trädgårdsgatan 16.

Den spännande miljön av bjälkar och tegel hyser i år mer design och retrobruk än konst i egentlig mening. Men att många av föremålen har en funktion hindrar inte att de kan vara vackra och dekorativa.

Ett konstverk är Susanne Arnfridssons fågel i tråd, "Nästet". Den mäktiga örnen är en återvinningsexpert och har fyllt sitt bo med klockor, hänglås, matsilver - och här på vinden är det som om han bara flugit in och slagit sig ner; en gast eller en illusion av en örn. Likaså gör vinden något suggestivt med Björn Gimstedts smidda takkrona "Fragment" - på avstånd tycker man sig se en koloni fladdermöss hänga där i skrymslet.

I Björn Gimstedts händer blir en rostig relik från jordbruket ett vackert kaffebord. I hans och Lisbeth Malms "Hyllning till Nils" får stringhyllans fader Nils Strinning en liten smidd stringkopia där hyllplanen är tillplattade vinflaskor, som i rätt vinklat ljus alstrar skuggflaskor på väggen. Lisbeth Malm har också löst problemen med de skatbon av gamla kablar, trasiga hörlurar och mobilladdare som fyller våra hem: man rullar ihop dem till praktiska korgar.

70-talets virkade smådukar, som numera mest göms undan i skåp, kan sys samman till en stor bordduk som Vicci Andersson Sjöbom och dottern Julia gjort. Stramaljbroderier kan bli sittdynor eller, täckta av glas, skivor till gulliga små kaffebord, som Ingela Lundwalls "Taxfree".

Lampor av enbart gamla lampskärmstommar sprider ljuset bra; riktar det gör i stället kopparkärlen som Susanne Arnfridsson gjort om till lampor. De tre höga krusen med toppiga lampor till huvuden, namngivna efter de vise männen, blir inte bara upplysta utan också formsköna skulpturer. Elin Wenner och Johanna Söder gör i stället taklampor av uttjänta tvättmaskinstrummor och målade rivjärn; båda har hål som släpper igenom ljus.

Både Susanne Arnfridsson och Ingela Lundwall har skapat "kafferep": rep där det hänger kaffekoppat och annat fikatillbehör. Det Lundwallska har böjda skedar som krokar och heter därför "Uris kafferep". Arnfridssons koppar ska hänga ute och samla upp regnvatten för fåglar och insekter att dricka ur.

En sak kan användas på många sätt; det gäller bara att se och acceptera det. Sopbergsproblemet sitter inte i föremålen utan i våra hjärnor och attityder, och de går att förändra. Släpp lös konstnärerna på soptippen.

Tillägg: Utställningen är öppen i dag, fredag, 12 - 18 och lördag 11 - 16.

Annons