Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsten att fånga ögonblicket

Sundsvalls bibliotek
Teater Västernorrland i bilder - fotografi av Lia Jacobi
5 - 30 april

En teater måste vara rena drömmen för en fotograf med sinne för det dramatiska, färgstarka, skruvade och uttrycksfulla.

Men det gäller också att kunna sortera i mångfalden, fånga ögonblicken och vara säker på vad man vill berätta., Den förmågan har Lia Jacobi, som länge varit Teater Västernorrlands och numera är hela Scenkonstbolagets "hovfotograf". Några av hennes bilder finns nu utställda i Sundsvalls Fotoklubbs regim på bibliotekshyllornas gavlar.

Visst finns här de smått absurda, roliga och färgstarka scenerna: den åttaarmade Shivafiguren ut "Wonderlife", den läskiga hushållerskan och hennes Frankensteinosande gårdskarlskompis ur "Mysteriet Myrna Vep", Den bjärta väggmålningen som blir som en helkroppsgloria bakom Kajsa Ekström i "Ibland tänker jag på Frida Kahlo". Och dramat när den svarta svanen i "Svansjön" faktiskt flyger på bilden.

Men lika träffsäkert fångar Lia Jacobi de mer abstrakta uttrycken hos skådespelarna. Jens Nilsson som den obekymrat och otyglat sovande hunden i "Sagan om den lilla farbrorn". Åke Arvidsson som "Tribadernas natt" inte spelar Strindberg utan verkligen är Strindberg, och på bilden har ett misstroende skrivet i ansiktet. Och Helena Svartling som förtvivlan själv, hopkrupen till en liten sårad boll i den i sjabbiga omgivningen i "Blodsbröders" fattigkvarter.

Det är där, i minen som blir så rätt, i skuggan som är så medvetet placerad att den skapar drama, i ögonblicket som sammanfatta en stor del av pjäsen, som Lia Jacobi känns igen. Alltid kvalitativt, alltid smakfullt, alltid talande.