Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsten på plats i Världshuset

Tänk dig att någon ger dig en vit ruta och säger: Varsågod. Skapa nu konst här.
Är det svårt eller lätt?
14 lokala konstnärer har haft en månad på sig att fundera över saken. Så länge sedan är det som de fick sin ruta på en vägg i det Världshus som nu byggs om.
I går sattes verken på plats.
Sofia Rustan har bidragit till det giva temat, som var Olof Palmes torg, med ett par fredsduvor, en roll Palme hade för många. För Max Magnus Norman, som alltid målar utifrån sina visioner, var uppgiften svår tills en dröm kom till hans undsättning.
Han drömde att Olof Palme kom i skepnad av en gargoyle, ett sfinxliknande sagodjur, och berättade att han har det bra och nu sköter om ett idylliskt grönområde. Både gargoylen och parken finns nu målade.
- Om jag skulle låta folk rösta om målningen på Internet skulle det kanske visa sig att hälften tar illa vid sig, resten inte. Det här är en drakonisk figur, men Palme var ju lite sådan och var stolt över det, säger han.
Karin Rolén Nordstrand har pläderat för ett behov: en bevakad hundparkering för stadsflanörer som inte vill få sina vovvar stulna utanför butiker. Stefan Thunström har också tagit med draken i sin skapelse i form av en drakskalle.
- Först föreställde jag mig den i blockgjutet glas, men det är dyrt och tar tid, så det fick bli keramik. Från början såg jag det här som vilken utställning som helst, men sedan kom jag på att jag kunde lägga in den här figuren, som jag ändå höll på med, i temat, säger han.
Verken hänger kvar åtminstone fram till sommaren och därefter säljs eller auktioneras de ut. Och få verk tillkomna i Sundsvall har blivit så beskådade under sitt första levnadshalvår.
- Det är roligt att få ut konst där folk verkligen rör sig, säger Sofia Rustan.