Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstnär målade linblommor på viadukt i Hudiksvall – får böta för skadegörelse

Mannen i 70-årsåldern målade linblommor på viadukten i Forsa, utanför Hudiksvall. Nu döms han i Hudiksvalls tingsrätt för skadegörelse och trafikbrott.

TV: Blommorna i viadukten har anmälts som klotter

I juni förra året passerade en polispatrull viadukten på riksväg 84 vid Forsa. Polisen stannade när de upptäckte en man i vägrenen och en färsk målning av linblommor på en pelare. Mannen hade något i handen, som han snabbt lade ner i en låda när polisen anlände. På platsen fanns även bland annat målarfärger, penslar och en glasburk.

Patrullen på platsen beskrev bilden av blommorna som konstnärlig. Men, eftersom Trafikverket inte godkänt målningarna, anmäldes han för skadegörelse.

Mannen nekade till brott. Han påstod att han bara var där och tittade på blommorna och säger att polisen har hittat på att det var han som målade.

– Jag är konstnär och jag har alltid färg med mig, men vem som målade det här har jag ingen aning om, sa mannen till helahälsingland, någon dag efter polisanmälan.

En polisinspektör som var på plats vittnade dock om att mannen tidigare berättat att han fått i uppdrag att måla blommorna på pelaren. Dessutom var målningen signerad.

Tingsrätten anser att det är utrett att det är mannen i 70-årsåldern som målat blommorna. Han döms nu för skadegörelse och ska betala 6 000 kronor i skadestånd till Trafikverket för sanering av pelaren.

Mannen döms även för tre trafikbrott, som inträffade mellan november 2016 och mars 2017.

Påföljden för de fyra brotten blir 160 dagsböter à 120 kronor, totalt 19 200 kronor.