Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstnären Per Soneruds gubbdrömmar slog in efter 44 år av frånvaro: "Kroppen lyder inte riktigt"

Vismarå besegrade Hällbo med 2–1 i division 4. Men den största grejen med matchen var att skivbolagsdirektören och konstnären Per Sonerud gjorde tio minuter i hemmalaget – som lagkapten. – En av de roligaste sakerna jag har gjort i mitt liv, och då har jag lite annat roligt också, säger europas äldste licensierade fotbollsspelare.

Det var 44 år sedan sist han spelade fotbollsmatch.

På torsdagskvällen gjorde Per Sonerud, 64 år, comeback – i BK Vismarå.

– Jag var först på plats i omklädningsrummet och hälsade på laget: "det är jag som är den nya killen". Jag fick en relation till de andra spelarna, säger Per Sonerud dagen efter den stora upplevelsen.

För att kunna axla rollen som lagkapten fick han några handfasta tips av superrutinerade Pär Styrman.

– Han har ju varit med i väldigt många år och gav mig tips på hur jag skulle agera. Bindeln ska vara på vänster arm, och om vi vann slantsingligen skulle det inte spela någon roll eftersom det varken var solsken eller vind. Det kan man ju vinna en match på, om det till exempel är motvind, målvakten kan ju göra en tavla då, säger han.

Apropå tavla, stod du för något konstverk på planen?

– Nja, det blev sammanlagt mellan fem och tio minuter. Men jag var hundraprocentig i passningsspelet, och spelsinnet var hundraprocentigt. Sen är det så att det går fortare än vad man tror, det måste jag faktiskt säga. Kroppen lyder inte riktigt, säger han.

LÄS MER: Vismarås nya stjärna en konstnär

Vismarå hade en 1–0-ledning med sig till paus efter att Erik "Ecka" Hellström gett laget ledningen efter tio minuter. Oskar Westh kvitterade för Hällbo efter en timme, men bara sex minuter senare gjorde Peter Bergström vad som blev segermålet för Vismarå.

I slutet fick Per Sonerud order från Pär Styrman.

– Vi ledde med 2–1, det var lite kul, för med fem minuter kvar skriker Styrman: "Sonerud, värm upp. Gör vi 3–1 så kastar vi in dig på en gång" säger han.

Per Soneruds comeback och gästspel i BK Vismarå lär bli en engångsföreteelse, i alla fall om man ska tro konstnären och skivbolagsdirektören själv...

– Jag tror inte att jag kan slå den här prestationen. Så jävla kul som jag hade igår... en av de roligaste sakerna jag har gjort i mitt liv, och då har jag lite annat roligt också. Men förr eller senare kommer det en elefant bakifrån, och i dag har jag träningsvärk i hela kroppen, säger han.

LÄS MER: Sonerud om sitt intensiva målande: "Det var snudd på maniskt"

Per Sonerud tror att Sverige åker på stryk av Italien i eftermiddagens EM-match, men att man som fotbollsnation kan vara stolt över en annan sak.

– Vi har europas äldsta spelare, det är det enda Sverige kan gläjda sig åt. När vi åker ur EM så har vi i alla fall det, säger han och skrattar.

– Man brukar pratar om pojkdrömmar, men det här är ju gubbdrömmar. Det finns väldigt många som sitter och spelar gitarr hemma och skulle kunna ge mycket för att stå på scen inför 10 000 personer med ett riktigt rockband. Det här var ännu större för mig, jag är ju en riktig fotbollsnörd. Det var inte bara matchen, utan allt i omklädningsrummet, när Styrman drar taktiska grejer, bänken och duschen efteråt, säger 64-årige Per Sonerud.

LÄS MER: Hällbo utan seger för fjärde matchen i rad