Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsum krävde 100 000 kronor för kyldiskar i Ljungaverk

100 000 kronor krävde Konsum Nord för kyldiskar och hyllor när Ulrika Lövgren ville köpa inredningen.
Jag hade planer på att öppna en butik i Ljungaverk där Konsum funnits. Men jag har inte råd att betala så mycket. Nu står kyldiskarna och snöar över, berättar hon.

Den 28 november stängde Konsum Nord butiken i Ljungaverk.

En stängning som kritiserats mycket hårt av Ljungaverksborna som ansåg att Konsum inte tog sitt ansvar.

Vid ett välbesökt möte inför stängningen var tongångarna hårda och Konsums representant anklagades för att vara arrogant.

PRO I Ljungaverk skrev också ett brev till Konsum Nords ledning och påpekade hur man upplevde informationsmötet där man fick besked om att butiken skulle försvinna.

En av de som jobbat i butiken är Ulrika Lövgren i Ljungaverk. Hon ville starta en ny livsmedelsaffär i lokalerna.

Jag har jobbat här i fyra år och ville starta eget. Därför tog jag kontakt med Konsum Nord för att få veta hur mycket man ville ha för butiksinredningen, kylar, frysar och hyllorna. Beskedet jag fick var att man ville ha 100 000 kronor för det. Det har jag inte råd att betala, säger Ulrika Lövgren.

Beskedet från Konsum menar hon är bara för att visa att man inte vill ha någon konkurrens av en butik i området.

Jag kan inte tolka det på något annat sätt eftersom man krävde så mycket ha betalt för den här utrustningen. Nu har jag inte råd att köpa den och nu står den istället och snöar över på baksidan av butiken, säger Ulrika Lövgren.

Om hon nu kan öppna en butik vet hon inte.

Hur det blir efter det här vet jag inte. Konsum hade som en gest kunnat sälja det här billigt till mig och inte fått dåligt rykte, som man nu får.

Tre jobb räknade Ulrika med att hon skulle ha kunnat skapa om hon kunnat öppna.

Hyresvärden sade att det var ingen brådska med att få ut inredningen ur butiken. Konsum har hyreskontrakt fram till sista december. Men det har gått väldigt fort. Och eftersom kylarna och frysarna nu förstörs i snön så kommer de inte att kunna användas i någon annan butik. En butik behövs här i Ljungaverk för alla som inte har bil och kan ta sig någon annanstans, säger Ulrika lövgren.

Ånges kommunalråd, Sten-Ove Danielsson är också mycket kritisk till Konsums agerande.

Konsum hade kunnat sträcka ut en hand och visa sin goda vilja och sålt den här inredningen för lite och ingenting. Men man vill väl inte ha någon konkurrens i området. jag tror att det här istället slår tillbaka på dem, säger Sten-Ove Danielsson.

Kjell Edlundh, informationschef hos Konsum Nord menar att man ville ha någorlunda betalt för inredningen.

Hon kom med förfrågan väldigt sent, i måndags, och det var diskussion kring hela butiksinredningen som är värd omkring en miljon kronor. Och vi sa att vi ville ha tio procent för den, 100 000 kronor. Och vi gav henne några timmar att lämna besked. Hon sade då att hon inte kunde betala det. Och diskarna och främst kylaggregaten tror jag inte blir förstörda av snön.