Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhetsmärkta leksaker inget att lita på

Tro inte att CE-märkta leksaker garanterar något om säkerheten för barnen. Skrupelfria tillverkare CE-märker själva sina produkter utan att de varit i närheten av ett testlaboratorium.

Annons
I förra veckan var en treårig pojke i Eskilstuna illa ute när han lekte med gosekatten Maja. Hans mamma upptäckte att sonen inte fick luft, men lyckades panikslagen få bort den plastbit av Majas nos som fastnat i pojkens hals.
Mamman anmälde händelsen till Konsumentverket som om någon vecka är klar med sin utredning. Det gäller att ta reda på om felet bara fanns i detta exemplar eller i en hel tillverkningsserie.
Enligt tillverkaren slutade Maja att säljas 2003. Leksaken är CE-märkt, vilket visar att produkten uppfyller kraven på säkerhet enligt leksakslagen som följer en EU-standard.

Marknader
Även produktsäkerhetslagen stadgar att leksaksbranschen tillverkare, importör, distributör ansvarar för säkerheten.
Tillverkarna sätter själva dit CE-märkningen för att visa att produkten uppfyller säkerhetskraven. Seriösa tillverkare prövar sina leksaker på ett ackrediterat testlaboratorium.
Karin Zetterberg, avdelningsdirektör på Konsumentverkets säkerhetsavdelning, upplever att etablerade leksaksaffärer, stora varuhus och stora importörer efterlever kraven \"ganska bra\".
 Men om man går på en sommarmarknad eller i vissa lågprisbutiker kan man inte alls vara lika säker på att CE-märkta leksaker där uppfyller kraven som CE-märket står för, säger hon till TT.
TT: Kan man ens utgå ifrån att leksaken är testad?
 Nej, det finns sådana som sätter på CE-märket utan att något är provat. Tyvärr är det så.

Nära ögat
Konsumentverket driver ett projekt i samarbete med branschorganisationer och kommuner med syftet att få bort vissa typer av leksaker från dessa mindre etablerade försäljningsställen.
 Ett exempel är fågelvisselpiporna som har orsakat flera kvävningstillbud på äldre barn som varit nära ögat, säger Karin Zetterberg.
Andra utpekade varor är de redan förbjudna trickysmällarna samt så kallade soft air guns.

Fotnot: Se http://www.barnsakerhet.konsumentverket.se/ för hur man undviker att barn råkar ut för olyckor.

Mer läsning

Annons