Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsumenter kritiska mot avverkningsplaner

Här är gammelskogen som Naturskyddsföreningen vill rädda.

Nu ger även den tyska miljöorganisationen Robin Wood internationell tyngd åt kravet på att avverkningsplanerna vid Kråktjärn ska stoppas.

I går överlämnade biologen Rudolf Fenner från Hamburg 5 485 protestbrev till SCA.

– Det finns väldigt få naturliga skogar kvar i Europa och i Tyskland finns knappt någon. Det är vi ledsna för och jag tror att Sverige har ett stort ansvar att bevara de här sista resterna, säger han.

Det skogsområde han besökte i går tillsammans med representanter för Naturskyddsföreningen och ett mindre medieuppbåd sträcker sig över 50 hektar på gränsen mellan Medelpad och Ångermanland i trakterna runt Viksjö.

I juli fjol gjorde SCA sju avverkningsanmälningar i området. För tillfället är planerna frysta. Länsstyrelsen ska undersöka möjligheterna att skydda skogen, som visat sig innehålla stora naturvärden.

– Jag tror att människor upplever en sådan här ursprunglig skog på ett helt annat sätt än en planterad skog. När jag själv befinner mig här så slår mitt hjärta extra hårt, säger Rudolf Fenner.

För Naturskyddsföreningen är kampen mot den planerade avverkningen en del av en större plan. Miljöorganisationen vill se en ändring av den svenska skogspolitiken.

Malin Sahlin är projektledare för Hotade Skogar. Hon anser att Kråktjärn är ett talande exempel för vad som är snett i det svenska skogsbruket.

Med lite tur kan den som besöker gammelskogen hitta rödlistade lavar som långskägg slingra sig de slokande granarna eller hitta sällsynta tickor i de mossbevuxna stockarna på marken. Arter som signalerar biologisk mångfald och ett friskt ekosystem.

– I dagsläget finns det inte ens tjugo procent skog kvar med så här höga naturvärden. Det är då vi ser det som ett väldigt stort problem att man fortsätter avverka, säger Malin Sahlin.

Naturskyddsföreningen vill ha en ny skogsvårdslag som ger bevarandeintresset större tyngd. De vill också se en skärpning hos skogsägarna och ser påtryckningar via de tyska konsumenterna som en väg framåt.

Naturskyddsföreningen har pekat ut SCA som en särskild buse. Skogsbolaget är certifierat enligt FSC och lovar att deras produkter kommer från ett miljömässigt ansvarsfullt skogsbruk. Naturskyddsföreningen hävdar att bolaget begår mängder av överträdelser och känner sig kunderna lurade av SCA så kanske de slutar köpa.

– Enligt FSC:s regler så får de inte avverka nyckelbiotoper. Problemet är att man bara hittat lite drygt tjugo procent av den andel nyckelbiotoper som bedöms finnas i landet. Vi ser ofta skogar som bitvis håller nyckelbiotopsklass, men som bolagen ändå avverkningsanmäler för att de inte bedömer dem så, säger Malin Sahlin.