Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontroversiell konstnär nekas pris

konst Den ryske regimkritiske konstnären Pjotr Pavlenskij fråntas sin nominering till ett statligt konstpris av det ryska centret för samtidskonst.

Centret delar ut priser en gång i kvartalet till konstnärer som utmärkt sig inom sitt område, och Pavlenskij var nominerad i kategorin visuell konst för ett eldperformance i fjol, där han satte fyr på portarna till den ryska säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter i Moskva.

– Att nominera ett verk som innehåller lagöverträdelser till en tävling som arrangeras av en statlig organisation som får stöd från kulturdepartementet är omöjligt för oss, säger centrets generaldirektör Mikhail Mindlin i ett pressmeddelande som NRK tagit del av.

Beslutet att vägra Pavlenskij nomineringen har lett till att tre ledamöter har lämnat nomineringskommittén i protest.

Pavlenskij greps efter aktionen i fjol och befinner sig på en psykiatrisk klinik. Människorättsorganisationen Amnesty har larmat om att hans situation är akut och har uppmanat allmänheten att skicka in skriftliga protester till ryska myndigheter i en så kallad blixtaktion.