Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontroversiella beslutet delar barnidrotten – nu reagerar Medelpads största cup: "Kommer söka dispens"

Förra veckan beslutade Svenska fotbollsförbundet att från och med 2017 kommer ingen slutsegrare utses i fotbollscuper eller serier för barn upp till tolv år.
En regel som kan komma att få stora konsekvenser för Mid Nordic Cup – som planerar att söka dispens.
– Vi kommer söka dispens hos förbundet för att kunna utse segrare i cupen, säger tävlingsledaren Marie Edström.

Annons

I fredags tog Svenska fotbollsförbundet ett beslut som delar Fotbollssverige. Det började med att Lars Norman, vice ordförande i Dalarnas fotbollförbund, föreslog att det inte skulle utses vinnare upp till elva år, men förbundet ändrade åldern till tolv innan beslutet klubbades igenom.…

Vad tycker du? Rösta här.

Och nu är det fakta att från och med 2017 kommer ingen slutsegrare att koras i cuper eller serier för barn upp till tolv år. Ett beslut som inte tar tag i själva problemet, menar Marie Edström.

– Jag förstår tankesättet, att få bort hetsen kring att vinna och toppningen från ledare, men jag tror att det är fel ställe man tacklar problemet. Även om vi inte sätter en segrare kommer det bli att spelarna vill vinna matcherna. Det går inte att plocka bort bara för att man har inte utser en etta, tvåa eller trea. Barnen blir drabbade över ett beteende som finns hos vuxna människor.

Det är skevt att straffa barnen för något som är ett problem hos föräldrarna menar du?

– Ja, precis. Sedan ska man inte plocka bort det roliga i sporten, även om man är 8 eller 18 år. Och det går att ha roligt genom att vinna, säger Edström som tycker att ett större ansvar borde ligga hos klubbarna.

– Problemet ligger ju hos föräldrar och ledare. Därför tycker jag att det borde vara föreningarnas ansvar att titta över verksamheten och prata med föräldrar, föräldragrupper och ledare. Att det är tydligt vad föreningen står för och att man förmedlar det på rätt sätt.

Just nu pågår arbetet för nästa års cup för fullt och till sommarens turnering kommer Mid Nordic Cup att ha plan- och matchvärdar på plats som kan stoppa föräldrar och ledare som beter sig illa.

Tävlingsledningen har inte börjat planera för cupen 2017 utan vill invänta fotbollsförbundets regelverk, som kommer våren 2016, kring det nya beslutet. Redan nu finns dock en oro för att cupen kommer tappa lag. Därför finns planer från Mid Nordic Cups sida att ansöka om dispens.

– Vi kommer rätta in oss efter svenska fotbollsförbundet, det frångår vi inte. Men vi kommer söka dispens hos förbundet. Vi har inte pratat om det, i ett möte, men jag har svårt att se att vi inte gör det. Tydligen finns möjligheten att söka dispens hos svenska fotbollsförbundet eftersom att vi har utländska lag med. Att vi kan ha en slutsegrare i de yngre åldrarna, men jag vet inte kriterierna för var dispensen är.

Kommer cupen och arrangemanget i övrigt att påverkas av beslutet?

– Det tror jag att det kommer göra. Jag tror att vissa lag kommer säkert inte tycka att det är av samma värde att åka på cuper, utan de stannar hellre hemma och gör något annat.

Är du orolig för att cupen kommer tappa lag?

– Ja, det kan bli så. Det är en negativ del i beslutet, men samtidigt kan vi inte sia om framtiden. Det är upp till oss ändå att lägga fram cupen på ett sätt som fortfarande gör det attraktivt, säger Edström.

Mid Nordic Cup är en av Sveriges största barn- och ungdomscuper. Intresset för turneringen, som innehåller barn mellan 8 och 18 år, har ökat kraftigt senaste fem åren och i somras slogs ett nytt rekord med 240 lag anmälda.

LÄS MER: Inga segrare ska utses i serier eller cuper upp till tolv år