Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köpte datorer för 870 000 kronor – Timrå kommun bröt mot regler

Timrå kommun köpte begagnade datorer för 870 000 kronor – utan att lägga ut affären på anbud.
Nu erkänner kommunen att man gjort fel, och lovar att utbilda personalen.

Annons

När Timrå kommuns personal köper in prylar för skattebetalarnas pengar är de enligt upphandlingsreglerna skyldiga att konkurrensutsätta upphandlingen genom annonsering. På så sätt får flera företag chansen att vara med och konkurrera om affären, och priset kan pressas ner för kommunen.

Men när kommunen köpte in begagnade datorer för närmare 870 000 kronor glömdes annonseringen bort.

Sedan statliga Konkurrensverket fått nys om affären har verket gått till domstol och krävt att Timrå kommun ska betala en avgift på 60 000 kronor för att man struntat i reglerna.

– När konkurrerande leverantörer inte får möjlighet att lägga anbud är det inte säkert att det är den bästa affären som görs. Skyldigheten att konkurrensutsätta sina inköp enligt upphandlingsreglerna gäller på samma sätt vid köp av begagnade varor, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

I ett svar till domstolen gör nu Timrå kommuns ansvariga en så kallad "pudel". Någon avgift vill man inte betala, men man erkänner ändå att man gjort fel. Felet berodde antagligen på att kommunens personal som köpte in datorerna inte riktigt visste vad de gjorde.

"Upphandlingsenheten har därför inlett ett proaktivt arbete med att utbilda och utveckla de personer som ska svara för förvaltningens inköp" skriver Timrås kommunledningskontor i ett svar till domstolen.

Läs mer:

Granskar upphandlingar