Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kör dubbat utan att skämmas

Annons

Replik på "Haltande jämförelse mellan dubbdäck och Natomedlemskap", ST 18 januari.

Björn Abelsson har haft synpunkter på dubbdäckens påverkan på folkhälsan. Han påstår att ”det är fler som dör av vägtrafikens luftföroreningar som dubbdäcken förorsakar än det totala antalet dödade i trafikolyckor, sommar som vinter”.

I forskningsrapporten från Umeå Universitet och Svenska Miljöinstitutet IVL som publicerades i slutet av november i fjol (publikationsnummer B2197) sägs sammanfattningsvis att dubbdäcken knappast har någon påverkan över huvud taget på folkhälsan.

Partiklarna som dubbdäcken river upp och som kallas PM 10 kan inte tränga in i blodomloppet. De farliga partiklarna däremot är extra små och benämns PM 2,5 och följer med vindarna från tung industri i Tyskland, Polen och andra centraleuropeiska länder.

Dessa partiklar tränger in i blodomloppet och kan förorsaka cancer. Motsvarande små farliga partiklar kommer från eldning med ved och sopor från fjärrvärmeverk och kväveoxider (NOx) från smutsiga dieselbilar.

Så länge dubbdäck är överlägsna odubbade däck när det är riktigt halt, så länge skall vi kunna köra dubbat utan att skämmas, utan att stängas ute från vissa gator och utan extra kostnader.

Apropå luftföroreningar: Annika Carlsson-Kamyama, forskare på KTH, säger i en artikel i Veckans Affärer att räknat i växthusgaser orsakar den globala köttproduktionen lika stora utsläpp som vad bilar, flyg, båt och andra fordonstransporter gör tillsammans.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Claes Håkan Sjölund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel