Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Korkat kontrakt

I dag invaderas Sollentuna av såväl nya som gamla moderater. Partiet skall nämligen hålla ett framtidskonvent i dagarna tre. Trots att partiet redan bytt fot i många frågor sedan Fredrik Reinfeldt tog över ordförandeklubban så lär förändring och förnyelse vara fortsatta ledord för partiet. Lite märkligt var det att höra ledaren för det konservativa partiet yttra ord som ”förändras eller dö”, så som skedde när partiet ifjol höll stämma i Gävle.

Det förslag som på förhand har diskuterats mest, är det om upprättandet av ett slags kontrakt mellan nyanlända invandrare och Sverige. Tanken är att den som immigrerar till Sverige skall skriva på ett kontrakt om att denne förstått och accepterat svenska lagar, regler och värderingar.

I den svenska ankdammsdebatten föreslås inget sådant ostraffat. Naturligtvis har moderaternas partisekreterare Per Schlingmann, varit den som fått föra fram förslaget, anklagats för att fiska i grumliga vatten och för att jaga sverigedemokratiska väljare.

Själva grundfrågan – att den som vill bo och leva i Sverige rimligen måste ställa upp på de regelverk som gäller här – har diskuterats tämligen lite. Nu skall det tillstås att också ST är tveksamma just till själva kontraktsidén. Men det är inte orimligt att människor som invandrar får upplysningar om gällande lagregler.

Kontraktsidén brister bland annat i det att den just riktar sig till invandrare. Det finns också många etniska svenskar som har uppenbara problem att följa lagar och regler, eller har värderingar som de flesta av oss betraktar som minst sagt tveksamma. Lösningen på detta är knappast att enskilda skriver på ett papper där de dyrt och heligt lovar att vara snälla och toleranta.

Ändå är det ett faktum att det inom vissa invandrargrupper florerar det som kommit att kallas för en hederskultur.

Tidningen Ångermanlands (TÅ) röda ledarsida försökte häromdagen förneka detta fenomen. Detta genom att jämställa förhållandet med det utbredda våld mot kvinnor som också finns i det svenska samhället.

Vi menar inte att etniska svenska mäns våld mot kvinnor i nära relationer inte skulle vara ett problem. Men det har föga att göra med de planerade, och i de närmaste maffialiknande avrättningar och bestraffningar som till exempel kurdiska flickor kan utsättas för om det anses att de vanärat eller kränkt den egna familjens heder.

Lösningen på dessa problem är inte, som också TÅ kom fram till, ett svenskkontrakt. Därmed inte sagt att diskussionen inte måste föras framåt.