Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körsång på arbetsplatsen – en ny form för friskvård

Efter ”Allsång på Skansen” och ”Körslaget” så är körsång stekhett. Nu tar körerna steget in på arbetstid – som friskvårdstimme. – Vi kommer att ha en tjej med elpiano ute på företagen för att leda körerna, avslöjar Gitte Funk på studieförbundet ABF.

Att få sjunga i kör på arbetstid.

Det låter som en dröm för körtokiga Sundsvallsbor. Men nu ser ABF till att förverkliga drömmen.

Man erbjuder nu en rad företag samt kommunen friskvård. En professionell körledare kommer åka ut på dagtid och leda företagens körer i valfria sånger.

– De får bestämma själv vilka låtar de ska träna på, säger Gitte Funk.

 

Minskar dödligheten

En av anledningarna till att man får räkna körsång som friskvård är en studie om hälsa och kultur i grupp.

– Det finns en studie som visar att kulturella upplevelser i grupp minskar dödligheten, säger Gitte Funk.

 

Hoppas på utmaning

Nu hoppas Gitte Funk att många företag ska nappa på idén och att det så småningom ska kunna utvecklas till en lokal tävling.

– Det vore häftigt om det kunde bli någon form av ”körslag” där företag utmanar varandra ungefär som i Drakbåtsrodden, säger hon.

 

”Varit efterfrågat”

Hos kommunens motionsförening SK65 hyllar man möjligheten att äntligen få sjunga ut på arbetstid.

– Det här kom som ett brev på posten. Faktum är att det har varit efterfrågat en längre tid. Vi har jagat en körledare sedan i våras, säger Haldis Brejvik Edberg, kontaktperson hos SK65.