Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Korsta kan bli ett miljöföredöme

Soptipparnas tid är för länge sen förbi men vad gör vi åt det resursslöseri som fortfarande pågår i våra sopkärl? I en hållbar framtid behöver våra sopor, i både den gröna och bruna tunnan, hamna på rätt ställe för en smartare återvinning. Vid plockanalys i våra sopkärl kan man se att mellan 25–35 procent av gröna tunnans innehåll är matavfall, som helt i onödan går till förbränning i Korsta. Cirka 30 procent är tidningar och förpackningar som kunde blivit nytt papper. Endast 30–40 procent i gröna tunnan är det som borde eldas för att ge oss fjärrvärme.

Genom att tillsammans bygga en anläggning för biogas i Korsta med sopor från Västernorrland, Jämtland/Härjedalen och norra Hälsingland finns en ny lösning på hela problematiken. Sundsvall, Östersund och Hudiksvall har tillsammans bildat Biogas Mellannorrland AB (BiMAB) för att titta på möjligheten till en anläggning för biogas. Den skulle effektivt kunna omvandla matavfall till fordonsgas och till gödsel för våra åkrar.

För att fler kommuner, både stora och små, ska kunna vara med och säkra volymen och dela på satsningen föreslår BiMAB att anläggningen även ska ha en optisk sortering. Det innebär att olika sorters avfall läggs i olikfärgade påsar. Anläggningen sorterar sedan ut respektive färg till rätt container. Optisk sortering gör att hushållen på ett enkelt sätt kan sortera ut det som är återvinningsbart, exempelvis tidningar, plast och metall.

Korsta kan bli ett nationellt föredöme vad gäller miljöarbete. Här kan återvinningsbart material sorteras ut och återvinnas, matavfall kan omvandlas till fordonsgas och restprodukten blir prima gödsel. Hela processen kan till stor del drivas av returvärme från kommunens fjärrvärmenät. Med en anläggning med hög kapacitet i Korsta slipper vi att sväva i fortsatt ovisshet om hur vi ska ta hand om vårt matavfall. Vi slipper en stor osäkerhet om framtida kostnader. Framför allt ordnar vi med en god hushållning av våra naturresurser.

Erik Thunström (C)

Biogas i Mellannorrland AB

Läs även:

Korten på bordet i biogasfrågan

Vi måste ha politiker som värnar mer om våra gemensamma skattemedel än sin egen iver att ”leka affär”

För Premium-kunder: Stadsbacken dömer ut en biogasfabrik i Korsta – oppositionen kräver stopp: "Högriskaffär"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel