Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kort om forskning

En hänsynslös och krävande chef kan öka risken för allvarliga hjärtsjukdomar bland de anställda, enligt en studie bland cirka 3 000 män mellan 19 och 70 år. De var alla anställda i Stockholmstrakten, och följdes av forskarna under ett decennium. Alla studiedeltagarna fick betygsätta sin chef, bland annat hans eller hennes förmåga att kommunicera och ge respons. De som gav sina chefer lägst betyg löpte 25 procent högre risk än de andra att drabbas av hjärtproblem som infarkt, akuta bröstsmärtor eller blodpropp, skriver forskarna i facktidskriften Occupational and Environmental Medicine. Sambandet kan förstås också bero på en allmänt negativ inställning och dålig stresshanteringsförmåga. (TT)

En stum och totalförlamad man har lärt sig att producera ljud, närmare bestämt tre vokalljud, med hjälp av tankekraft och modern datorteknik, rapporterar Nature News. Forskare vid Boston University i Massachusetts i USA lät operera in en elektrod i språkcentrum i mannens hjärna sedan bilder från en magnetkamera hade visat att området hade normal aktivitet. Elektroden sänder signaler till ett datoriserat system som ger ifrån sig olika ljud beroende på vilka impulser hjärnan ger ifrån sig. Målet är att mannen ska kunna uttala ord inom fem år. (TT)

Människor blir mindre benägna att följa lagar och regler i en miljö som präglas av graffiti och nedskräpning. Uppenbart är att de frestas att skräpa ned själva och till och med att stjäla när omgivningen tycks ange att det är okej att bryta mot reglerna, exempelvis när andra människor öppet ignorerar förbudsskyltar. Det hävdas i en ny holländsk studie där forskarna i några experiment testat hur asociala beteenden uppstår (Science 081121). I ett av experimenten lät man en sedel värd fem euro (50 kronor) sticka ut från en brevlåda. Det visade sig att 27 procent av de förbipasserande stal pengarna om brevlådan var full med graffiti. Om brevlådan däremot såg prydlig ut var det bara 13 procent av de förbipasserande som tog sedeln. (TT)

En av de största nu levande encelliga organismerna på jorden är Gromia sphaerica, en havslevande så kallad protist som är stor som en vindruva. Nu har forskare upptäckt att den åstadkommer mycket karaktäristiska spår när den rör sig över havsbottnen. Dessa har stor likhet med mycket gamla fossila spår som hittills tolkats som avtryck efter de allra äldsta djuren.

Om den tolkningen stämmer skulle djur ha funnits på jorden i över en miljard år, men upptäckten att Gromia lämnar liknande avtryck antyder att de urgamla spåren kanske inte alls är från djur, utan från protister. De äldsta riktiga fossilen efter djur dyker upp först för 542 miljoner år sedan och det är möjligt att de uppstod först vid den tidpunkten. Hur som helst har Gromias vandringar över havsbottnen tvingat forskarna att tänka om vad det gäller livets historia på jorden. (TT)