Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kort om forskning

Mycket stora jordbävningar kan bidra till att väcka närbelägna slumrande vulkaner till liv igen, enligt forskare vid brittiska Oxforduniversitetet som analyserat historiska data kring vulkanutbrott i Chile.

Analyserna visar att det inträffade fyra gånger så många vulkanutbrott året efter mycket kraftiga jordbävningar än det gjorde under andra år. Enligt forskarna påverkades vulkaner upp till 50 mil från jordbävningens epicentrum.

Forskarna tror att det är de seismiska vågorna som strålar ut från en plötslig, kraftig förkastning eller brott i jordskorpan som ruskar om vulkanens botten. Men ett utbrott kan enligt studien dröja flera månader efter jordskalvet.

Rönen publiceras i tidskriften Earth and Planetary Science Letters. (TT)

Vinterkräksjukevirus härjar också bland svenska kalvar. De ligger bakom en del av de fall av kalvdiarré som är vanliga hos unga kalvar, visar en studie vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala.

I ungefär 60 procent av kalvdiarréfallen är orsaken känd – rotavirus, cryptosporidier, coronavirus eller e-coli. Men för resten har det hittills inte gått att ställa en korrekt diagnos.

Det har varit känt att kalvar kan drabbas av ett närbesläktat vinterkräksjukevirus, BEC-virus, men först nyligen finns nya effektiva metoder för att ställa rätt diagnos. Samtidigt har man upptäckt en ny virusvariant, NB-BEC.

SLU-forskarna har spårat båda dessa virus i 44 kalvbesättningar. De tror att de två virustyperna orsakat en del av de tidigare oförklarade fallen av kalvdiarré. Till skillnad från människor slipper drabbade kalvar kräkningar och inget tyder på att virusen kan smitta mellan nötkreatur och människor. (TT)

Det finns en klar koppling mellan torka och skogsskövling i tropiska Asiens regnskogar och den bidrar till att elda på den globala uppvärmningen, visar en internationell studie publicerad i den amerikanska vetenskapstidskriften Pnas.

Forskarna har analyserat sex års klimatdata och satellitobservationer av skogsbränder på Borneo, Sumatra, Nya Guinea och i andra delar av tropiska Asien. De konstaterar att kombinationen av torka och planerade skogsbränder för att avverka skog frigör enorma mängder koldioxid i atmosfären.

För två år sedan var det asiatiska ekvatorialbältet tre gånger torrare än normalt. Men samtidigt var utsläppen av koldioxid från skogsavverkningarna 30 gånger större.

Enligt forskarna vid University of California sätter markägarna under torrperioderna i gång planerade bränder djupare in regnskogarna, vilket spär på de klimatpåverkande utsläppen. (TT)