Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kort om forskning

Mycket sällsynta figuriner från sen stenålder, tillverkade av elfenben från mammutbetar, har grävts fram vid Zaraysk, 15 mil sydost om Moskva, skriver tidskriften Antiquity.

Figurinerna, som liknar små Venusstatyetter, hittades omsorgsfullt nedgrävda i lagringsgropar i marken. De vilade på ett lager av fin sand och röd ockra, och ovanpå varje figurin låg bitar av mammutens skulderblad.

Intill figurinerna låg konformade föremål vars funktion fortfarande är en gåta. I gropen hittades också ett mammutrevben med inristningar som tycks föreställa tre mammutar.

Enligt upptäckarna, forskare vid ryska vetenskapsakademin, är fynden ovanliga på flera sätt. De avbildar både människor och djur, föremålen är tillverkade i olika material och de ger en unik inblick i människans tillvaro under sen stenålder. (TT)

Palmoljeplantager minskar mångfalden bland växter och djur. Dessutom bidrar de inte till minskade koldioxidutsläpp under överskådlig tid utan tvärtom, slår en stor internationell studie fast.

Studien, publicerad i tidskriften Current Biology, bekräftar tidigare forskning som visar att skövling av tropiska skogar för att ge plats åt palmoljeplantager skadar djur, natur och klimat. Runt 85 procent av världens palmolja produceras i Malaysia och Indonesien. Den vegetabiliska oljan används i livsmedel och i växande takt i biodrivmedel.

När skogarna avverkas, ofta genom planerade bränder, frigörs stora mängder växthusgaser, samtidigt som de avverkade områdena läcker ut enorma mängder koldioxid. Forskarna uppskattar att det dröjer 75–93 år innan plantagernas upptag av koldioxid kan kompensera för utsläppen.

– Var helst oljepalmsplantager anläggs i tropikerna skadar de djur och natur. Palmolja som biodrivmedel är inget grönt alternativ, konstaterar Emily Fitzherbert vid Zoologiska sällskapet i London. (TT)

Personer med autism har nedsatt kommunikationsförmåga, och det kan delvis bero på att deras hjärnor reagerar på ljud långsammare än vad som är normalt. Forskaren Timothy Roberts vid barnsjukhuset i Philadelphia har studerat 30 autistiska barn, 6–15 år, med hjälp av en teknik där hjärnaktiviteten registreras med hjälp av en hjälmliknande magnetkamera. Friska barn reagerar på ljud med ungefär en tiondels sekunds fördröjning. De autistiska barnens hjärnor har en reaktionstid som var mellan 20 och 50 procent längre och det stör sannolikt deras ordförståelse, rapporterar New Scientist. (TT)

Vetenskapen står fortfarande frågande och vapenlös inför människans åldrande, trots åtskilliga decenniers forskning. Nu faller dessutom en av älsklingsteorierna, den om att så kallade fria syreradikaler ligger bakom den obevekliga processen. Så är inte fallet – åtminstone inte om man är en rundmask. Genetiskt skräddarsydda maskar som behandlades med antioxidanter, ämnen som eliminerar radikalerna, levde inte ett dugg längre än maskar som inte behandlades alls och de åldrades lika snabbt, konstaterar brittiska forskare i Genes and Development.

Frågan är om hälsokostbranschen och skönhetsindustrin, som framgångsrikt marknadsför produkter med antioxidanter som någonting som bromsar ålderstecken, låter sig övertygas. (TT)