Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kort om forskning

Ett utbrott av rabies i bergsmassiven i Etiopien hotar att utplåna en av världens mest sällsynta djurarter, den etiopiska vargen (Canis simensis). Endast 500 individer återstår och deras utbredning är koncentrerad till nationalparken Bale. En epidemi kan med andra ord betyda slutet för hela arten.

Sjukdomen överförs till vargarna från tamhundar som hålls av fåraherdarna i området och forskarna har funnit att det är omöjligt att vaccinera alla hundar för att förhindra spridningen. I stället har man börjat att vaccinera vargarna. Hittills har man lyckats fånga in 40 djur och förhoppningen är att hinna med att vaccinera större delen av den återstående populationen innan sjukdomen får fullt fotfäste, skriver BBC News. (TT)

Marinbiologer har upptäckt över 200 tidigare okända arter i världshaven de senaste sju åren. Bland fynden kan nämnas en jättelik sjöstjärna och en gigantisk bakterie som kan bli flera centimeter lång. Dessutom har man funnit att en liten bläckfisk från södra halvklotet sannolikt är nära släkt med den utdöda anfadern till alla nu levande åttaarmade bläckfiskar. En annan upptäckt är att vithajen, den mest fruktade av alla hajar, vandrar långa sträckor och kan dyka ner till 300 meters djup (Nature News 081107).

Upptäckterna har gjorts inom ramen för ett världsomspännande projekt med målet att kartlägga så mycket som möjligt av den biologiska mångfalden i haven. Det färdiga resultatet ska presenteras 2010. (TT)

Orsaken till att den förre brittiske premiärministern Harold Wilson överraskande avgick 1976 har länge varit höljd i dunkel. Nu hävdar en brittisk forskare att Wilson kan ha utvecklat en tidig form av alzheimer som tvingat fram avgången.

Hjärnforskaren Peter Gerrard vid brittiska Southamptonuniversitetet bygger slutsatsen på studier av Wilsons tal under dennes två ämbetsperioder, 1964–1970 och 1974–1976. Bland annat granskades premiärministerns språkmönster och hur ofta denne använde vissa ord, skriver BBC News.

Gerrard har tidigare visat på alzheimerliknande språkförändringar hos romanförfattaren Iris Murdoch. Nu tror han sig ha funnit liknande tecken hos Harold Wilson under dennes sista tid vid makten. Gerrard medger dock att det förändrade språket kan även bero på andra faktorer, som bristande motivation för jobbet. (TT)

I djurvärlden finns många sätt att imponera på rivaler och presumtiva partner. Lejonet exponerar sin stora man medan påfågeln fäller ut sin färggranna fjäderskrud. Den afrikanska elandantilopen gör på ett något udda sätt – den knäpper med knälederna.

Den gör det på ungefär samma sätt som människor när de knäcker fingerlederna. Skillnaden är att klicket från elandantilopens knän kan höras flera hundra meter bort. Hur högt ljudet är beror på djurets storlek, ju större tjur desto ljudligare knäppande, skriver tidskriften BMC Biology.

Elandantilopen med sina långa, spiralvridna horn är störst av alla antiloper och lever på savannerna i södra och östra Afrika. Den kan bli fyra meter lång och 1,7 meter i boghöjd. (TT)