Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kostnaderna för sjukförsäkringen har skenat enormt – dags för en haveriutredning

Som läkare har jag med stigande vanmakt och frustration fått se både patienter och vänner fara oerhört illa av Försäkringskassans handläggnings- och beslutssystem. De effekter ett beslut om avslag på ersättning har för svårt sjuka och funktionshindrade människors psykiska mående främjar varken tillfrisknandet eller påskyndar återgången till arbete. Tvärtom.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Funktionsnivån sänks ytterligare av depression, ångest, känslor av uppgivenhet, vanmakt och hopplöshet. Och i värsta fall kanske ger man upp helt. Och handen på hjärtat – hur många psykiskt sjuka patienter klarar att inkomma med synpunkter eller överklaga Försäkringskassans beslut. De få som klarar av det, finner allt som oftast att deras yttrande lämnas utan kommentar.

Inom psykiatrin är Försäkringskassans återkommande krav på objektiva undersökningsfynd en stressfaktor för den sjukskrivande läkaren, då psykiatri till sin natur är subjektiv med väldigt få objektiva undersökningsmetoder.

För Plus-kunder: Läkarchef kräver mer resurser: "Sjukförsäkringen måste få kosta pengar för att inte bli osäker"

När Försäkringskassan inte godkänner läkarens beskrivning av patientens symtom och funktionsnedsättning, med motiveringen att det till stor del baserats på patientens sjukdomsberättelse och därmed uppenbarligen inte kan äga någon större tillförlitlighet, ja då kan man inte annat än att ta sig för pannan.

Hur ska man gå till väga för att ta reda på hur patienter mår om man inte ska prata med dem? Det spelar ingen roll hur många spaltmeter välskrivna läkarintyg och utlåtanden som utfärdas. Kompletteringsbegäran inkommer ändå från handläggare som inte ens har den mest basala kunskap om sjukdomar (det ska nämnas att det självklart finns flera mycket kompetenta handläggare, som det går utmärkt att samarbeta och ha dialog med). Det är enormt frustrerande, tidskrävande, stressande och ibland helt omöjligt att kommunicera med handläggare som inte förstår skillnaden mellan psykiska sjukdomar och kroppsliga sjukdomar, eller kräver skriftliga redogörelser som tar en halv lärobok för att förklara.

För Plus-kunder: Självmord utreds – oro över sjukpenning tros ligga bakom: "Försäkringskassan leker med folks liv"

Det finns exempel på beslut där information från erfarna läkare helt ignorerats. Det går därför inte att förstå hur Försäkringskassan kommer fram till vem som ska beviljas ersättning och vem som blir utan. Utgörs urvalsmekanismen av en slumpgenerator som plockar ut var tredje ärende som får avslag? Det medicinska underlaget tycks i alla fall helt sakna betydelse i sammanhanget.

Vore det inte enklare och bättre ur samhällsekonomiskt perspektiv att helt hoppa över leden med läkarbedömningar och därmed möjliggöra för läkare att ägna sig åt sjukvård i stället för att skriva intyg, vilka ändå ifrågasätts.

Kostnaderna för sjukförsäkringen har skenat enormt. Frågan är om inte det som försäkringssystemet sparar genom sin policy äts upp av de kostnader samma policy leder till i andra ändan. Vilken prislapp ska vi sätta på det psykiska lidandet hos en individ nekats ersättning och fått sin tillvaro slagen i spillror? Vad kostar läkare som själva drivs till sjukskrivning till utmattning?

Det är hög tid för haveriutredning.

Sari Jonsson

Överläkare, Psykiatriska länsverksamheten

Läs också:

Kroniskt sjuka borde inse vilken belastning de är för samhället

Ständigt drogad går jag runt som en zombie – hur ska jag kunna arbeta?

Handläggarna jobbar för att du ska ut i arbete – upp till dig att se möjligheter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel