Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kött för en hållbar utveckling

För varje konsumentled i en näringskedja går en stor del av energin förlorad. Energiförlusten kan generellt uppskattas till cirka 90 procent för varje steg i näringskedjan vilket innebär att endast 10 procent av den energi som finns i ett led återfinns i nästa led. Trots detta överförs en stor del av jordens gröda (framförallt i den rika Nord) genom husdjur till animaliska födoämnen (kött). Detta betyder att onödigt mycket växthusgaser (koldioxid och metangas från idisslarnas magar) produceras. Allt talar därför för att vi bör äta mindre kött för att minimera klimatpåverkan och upprätthålla en hållbar utveckling.

Följande är viktigt att tänka på:

Välj gärna viltkött - det vill säga kött från djur som samlat sin egen föda i naturen.

Köp svenskt lammkött som slaktas på hösten då de oftast ätit mer grovfoder och mindra importerat kraftfoder.

Ät nötkött från mjölkkor och deras kalvar som fötts upp på bete och grovfoder (men inte kraftfoder som sojaprotein från Brasilien). Köp gärna kött från djurets framdelar ( till exempel bogkött och oxbringa). Idag importerar vi bakdelskött vilket ger upphov till onödig klimatpåverkan.

Välj kött från grisar som inte fötts upp på importerat foder och som bökat utomhus.

Välj om möjligt kött från djur som gjort nytta utöver att ge oss kött. Det gäller till exempel djur som ätit sådant som vi inte kan äta (som gräs eller biprodukter från livsmedelsindustrin), djur som hållit landskapet öppet och bidragit till den biologiska mångfalden i våra hagmarker eller bidrar med gödsel som ger biogas och näringsämnen till marken.

"Hagmarkskött", "naturbeteskött" och KRAV-märkt kött är de bästa valen.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel