Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köttbonde kritiserar etiken hos slakteri

En köttbonde i länet riktar etisk kritik sedan han mot sin vilja fått göra reklam för Hälsingestintan.
Köttbonden har sålt kött till ett slakteri, som sålt vidare till Hälsingestintan, som marknadsfört att köttet kommer från den aktuella gården.
Hälsingestintan säger att man numera slutat göra så här.

Annons

Bakgrund: Marknadsför sig som mobilt slakteri – men ibland krävs ändå att djuren fraktas: "Låter inte så etiskt"

Köttbonden tycker det är positivt att allt kött är spårbart, men ogillar att utan ersättning bli marknadsförd av ett företag som han inte ens sålt köttet till.

– Ska vi vara med på det här då vill vi ha något för det, men det får vi inte, säger köttbonden, som vill vara anonym.

Läs också: Premiär för mobil slakt på lantgård i Fränsta

Hälsingestintan marknadsför så kallat "etiskt kött", när det handlar om djur som slaktats på sin egen gård via ett mobilt slakteri. Enligt företaget står etiskt kött från mobila slakterier för cirka 75–80 procent av produktionen. Resten är kött från djur som transporteras till de mobila slakterierna från gårdar i närheten, samt slaktkroppar som alltså köps från de större slakterierna.

Läs också: "Krav på märkning skulle öka efterfrågan"

På HK Scan bekräftar inköpschefen Torbjörn Lithell att man säljer ett antal slaktkroppar till Hälsingestintan.

– Och med en slaktkropp medföljer alltid identifikation så att man kan se varifrån djuret kommer. Om Hälsingestintan sedan levererar och har för avsikt att använda bondens namn i sin kommunikation då ska man göra upp det med bonden. Det är min absoluta uppfattning, säger Torbjörn Lithell.

Läs också: Ursprungsmärkning av krogmaten väldigt ovanlig

Hälsingestintan bekräftar att man tidigare har skrivit ut bondens namn på kött som man köpt in från andra slakterier, men att man inte längre gör det.

När ni tidigare märkte köttet så här, kontaktade ni då de köttbönder som köttet kom ifrån?

– Nej, det har vi inte gjort, för det är inte de som var vår leverantör. Slakteriet var vår leverantör och det är de som har förmedlat den informationen till oss, säger Anna Stegs.