Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräftan hade varit bättre

Sven Larsson är inte entusiastisk över ombyggnationen av Konsertteatern till ett teaterhus.

Annons

När jag läste i ST om invigningen av teaterkvarteren i Sundsvall kände jag inte den direkta entusiasm som ST:s kulturredaktör Susanne Holmlund uttryckte på kultursidan: "är det Sundsvallskonceptet - bygg om i stället för nytt - som blir den nya kulturhustrenden?"

Bygg om i stället för nytt är ledstjärna i stadskärnans arkitektur, en fixering på de gamla stenhusen som monument för evig tid.

När ett av de gamla husen brann ner vid Olof Palmes torg byggdes det upp exakt med ursprunglig utformning. Inte en tanke fanns vad modern arkitektur kunnat bidra med till en äldre stadskärna som skapar kontrast samt bidrar till en stadsmiljö inte helt förstelnad i sina former.

Läs fler inlägg av debattören: Utseendet hör inte hemma på kultursidan

Var det sådana kriterier som till slut avgjorde att de gamla teaterkvarteren duger gott med lite finputsning?

Alternativet var en arkitekttävling där 180 arkitekter från 31 olika länder deltog och Harri Mäkiharo vann med bidraget "Kräftan", ett hus med dramatiskt uttryck som Susanne Holmlund anser vara ett "modernistiskt skrytbygge". Allt rann så småningom ut i sanden, guldet blev till sand, kulturhuset tillbaka på ruta 1.

För att undvika den värsta förödmjukelsen inleddes den renovering av lokaler som mynnade ut i det som benämndes den nya kulturhustrenden.

Läs fler inlägg av debattören: Kulturell asatro i Norden

Jag ser ingen direkt motsättning i att bygga om eller bygga nytt, ser ingen trend i varken det ena eller det andra, det får ses i sitt sammanhang. Det jag ser är att Kräftan blivit ett rejält lyft för scenkonsten och allt i övrigt för hela regionen om spaden satts i marken.

Det är bara att ta skeden i vacker hand och gilla läget även om jag inte tror det åstadkommits någon ny kulturhustrend.