Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig minskning av barnbokslån

Det senaste året har mer än 100 biblioteksfilialer stängt i Storbritannien, enligt officiell statistik.

Nedläggningarna är en följd av att anslagen till biblioteken har minskat med cirka 790 miljoner kronor de senaste fem åren, skriver The Guardian. Under samma period har besökstalen gått ner med 14 procent.

Allra värst drabbas barnen, enligt Tim Coates, tidigare vd för bokhandelskedjan Waterstones, som numera jobbar för bibliotekens sak. Enligt hans sammanställning har lånen av barnböcker i Birmingham minskat med 32 procent de senaste fem åren och i Sheffield med hela 56 procent, en nedgång som Coates förklarar med "kollapsande bibliotek".

– Man kan inte stänga bibliotek, avskeda utbildad personal, dra ner öppettider och finansiering och samtidigt förvänta sig att besöken och utlåningen ska förbli hälsosam. Den här regeringen är ansvarig för en systematisk underminering av en stor nationell institution, säger Coates.