Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig ökning av gonorré i länet: "Man har fler sexpartners"

22 fall av gonorré upptäcktes i Västernorrland under 2015.
Det är en ökning med nästan 300 procent jämfört med året innan.
– Människor skyddar sig inte mot könssjukdomar på samma sätt längre, säger Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Annons

Det är inte bara i Västernorrland specifikt som förekomsten av gonorré ökar – tvärtom är det någonting som känns igen i hela Sverige. Antalet fall som upptäcktes i riket under 2015 var 1681, vilket är en kraftig ökning jämfört med 2014 och den högsta siffran sedan 1987.

Mer än hälften av gonorréfallen under 2015 rapporteras från Stockholm. I Västernorrland upptäcktes 22 fall under fjolåret, att jämföra med de åtta fall som upptäcktes 2014.

Det finns flera förklaringar till ökningen, enligt Inga Velicko. En av förklaringarna är att människor inte skyddar sig mot könssjukdomar på samma sätt som tidigare – i samband med hiv/aids-epidemin under 1980-talet var vi mer noga med att använda kondom under många år.

– Man har också fler sexpartners och fler människor testar sig, säger Inga Velicko till nyhetsbyrån Siren.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!