Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig protest mot landstingets höjning: "Många tvingas avstå från vård"

Landstinget höjer flera patientavgifter i en ny enhetstaxa.
Det väcker kraftiga protester från handikapprörelsen.
– Oansvarigt och ekonomiskt kontraproduktivt, tycker HSO Västernorrland.

Enhetstaxan vill landstinget införa med start i april. Avgörande beslut tas på fullmäktige nu i slutet av februari.

I princip ska alla besök kosta 200 kronor, oavsett om det är hos läkare, sjuksköterska, sjukgymnast eller annan vårdpersonal och oavsett om det är på sjukhus eller på hälsocentral. Bara på akuten kostar det mer, 400 kronor.

Ute på hälsocentralerna slår enhetstaxan så att avgiften höjs från 150 eller 100 kronor som gäller i dag beroende på vem patienten träffar.

Det innebär att de flesta besöken kommer att bli dyrare jämfört med i dag.

HSO, Handikappföreningarnas samorganisation, reagerar skarpt och menar att de som drabbas främst är kroniskt sjuka och funktionshindrade som redan har sämst ekonomi.

– Förslaget är såvitt vi kan se bara ett maskerat förslag om avgiftshöjningar. Inte minst kan 400 kronor för akutbesök ge förödande följder för många.

– Sjuka människor som inte får den vård de behöver blir ännu sjukare, och på sikt ännu dyrare för samhället och sjukvården.

– Bästa sättet att lätta på trycket till akutvården är att förbättra vården i tidigare led. Det är helt orimligt att sätta avgifterna så höga att många av ekonomiska skäl tvingas avstå från vård när de behöver det, menar Nils-Erik Jonsson, ordförande i HSO Västernorrland, i en protest till politikerna.

Bakom sig har han 32 föreningar med 15 000 medlemmar i länet. Sett ur det perspektivet borde HSO vara en maktfaktor gentemot landstinget.

– Kanske faller det inte i god jord att vi protesterar så här. Men missnöjet kommer från flera föreningar och vi måste tillvarata våra medlemmars intressen, säger Nils-Erik Jonsson.

Landstinget beräknar att den nya taxan ökar intäkterna med nästan 12 miljoner kronor. Det väger politikerna in i förslaget.

Läs också: Landstinget höjer skatten med 60 öre

Även handikappföreningarna inser att ekonomin är skral och att kassan måste stärkas.

– Det här är som att spotta på elden. Jag förstår mycket väl att man måste spara pengar. Men att spara på dem som har det sämst i samhället tycker jag är svårt, menar Nils-Erik Jonsson.

Taxan har hittills fått klartecken i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd och i folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden. I nästa vecka kommer förslaget att behandlas i landstingsstyrelsen.

Här är landstingskrisen – på 60 sekunder