Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig uppgång för svensk musik

Artister som Robyn, Tove Lo och Avicii gör musik som säljer globalt. Totalt drog den svenska musikbranschen in 8,2 miljarder kronor ifjol, en ökning med fem procent jämfört med 2013.

På fem år har branschens intäkter vuxit med 1,6 miljarder kronor, eller nästan 25 procent. Drygt en halv miljard beror på att exporten ökar, enligt en ny rapport från intresseorganisationen Musiksverige.

Men band och andra musikartister tjänar framför allt pengar på konserter. Drygt hälften av inkomsterna kommer från liveframträdanden inför publik. Intäkter från inspelad musik står för 22 procent medan 27 procent utgörs av ersättningar för upphovsrätt.

Jämfört med 2013 tjänade branschen något mer på konserter utomlands men mindre på spelningar i Sverige. Totalt drog konserter in 4,2 miljarder kronor i fjol, en ökning med två procent jämfört med 2013.

Allt tyder på att det är allt fler svenska band, artister och låtskrivare som når ut internationellt. Därför kan det tyckas märkligt att intäkterna för konserter utomlands har halverats jämfört med 2007 och 2008. Musiksverige pekar på att en förklaring kan vara att svenska artister tar hjälp av utländska bolag för hjälp med att ordna spelningar och marknadsföring, och då syns det inte i statistiken. Men organisationen varnar för att utvecklingen gör att branschen riskerar att tappa kompetens och – på sikt – även intäkter. (TT)