Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftverk i Sundsvall byggs om för 80 miljoner – ska bli säkrare att bo nedströms

Omgivningarna intill vattenkraftsanläggningen i Skallböle, väster om Sundsvall, kommer att påverkas när Statkraft genomför omfattande dammsäkerhetshöjande åtgärder. Upprustningen ska göra det möjligt att släppa igenom större vattenmängder och det ska bli säkrare att bo nedströms kraftverket.

Statkraft skriver i ett pressmeddelande att man kommer att förstärka dammbyggnaden och att kapaciteten för att släppa igenom vatten ska ökas betydligt genom förbättringar på en av dammluckorna. Samtidigt ska man se till att övervakningen av dammen förbättras så att fel och brister snabbare kan upptäckas.

Inför ombyggnaden har modellförsök i miniatyr gjorts på anläggningen. Detta för att bygget ska ha så liten påverkan som möjligt på omgivningarna.

Trots det så kommer omgivningen märka att Skallböle rustas upp, exempelvis genom periodvis lägre vattennivåer.

Arbetet är planerat att starta den 9 april 2018 och upprustningen beräknas ta två år att genomföra. Den totala kostnaden blir mellan 80 och 90 miljoner kronor.

Fakta om Skallböle vattenkraftsanläggning:

Normalårsproduktion: 210 GWh

Effekt: 46 MW

Byggår: 1949

Aggregat: Tre kaplanturbiner

Fallhöjd: 21 meter

Lokalisering: Sundsvalls kommun, Västernorrlands län