Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kram och tack för servicen

Det kan vara sista gången som lantbrevbäraren Lars Alin gjorde kontanta affärer med Anna-Sara Näslund.
Nu blir det väl min systerson som får ordna det, men han bor i stan, säger hon.

De var elva syskon Näslund som växte upp i byn Stockholm, några kilometer uppströms Liden, på Indalsälvens sörsida.Sex av dem finns kvar i livet.

Anna-Sara bor kvar här, sedan hennes äldre bror flyttade till Rutsgården efter en stroke för en tid sedan.

Jag har bott här i hela mitt liv, och jag vill inte härifrån, säger Anna-Sara.

Hon sköter vedeldning och snöskottning själv trots värkande axlar. Och i det ombonade köket dukar hon raskt upp hemgjord svartvinbärssaft, kubb, pepparkakor och resterna av sin 79:e födelsedagstårta.

Anna-Sara Näslund har nämligen själv jobbat åt posten.

Jag bar post från Liden till Kväcklingen, och långt bort på Dackebränna. Med cykel eller med spark. De får aldrig ta bort lantbrevbärarna, aldrig i livet, säger hon.

Hennes nutida kollega låter sig itrugas lite saft och tårta sedan affärerna är avklarade. En kram får han också.

Den här killen har alltid varit snäll, säger Anna-Sara Näslund.

Lars Alin har turen över Järkvissle upp mot Jämtland, och så tillbaka mot Dackebränna och Åsen.

De är ett tjugotal som behöver våra kontanttjänster på den sträckan. De har blivit färre och färre. Många har skaffat kort eller betalar räkningarna med giro, berättar han.

Han kommer att leverera brev och paket precis som förut även i framtiden. Men på tisdagen kunde han inte ge Anna-Sara Näslund något rakt besked om vilken kontantservice hon kan få. Brevbärarna har blivit lovade besked, men informationen från Post- och Telestyrelsen har dröjt, säger han.

Lars Alin är själv något av en veteran med över 35 år på posten. Han trivs med jobbet som lantbrevbärare.

Det är ganska fritt, och man får mycket personlig kontakt med folk, säger han och nämner även trevliga överraskningar i brevlådorna vid juletid.

Med färre bankärenden minskar den kontakten, och det tycker han är synd.

Men det är ju en del av utvecklingen. Vi går mot ett kontantlöst samhälle. Att ta bort Svensk kassaservice är ett riksdagsbeslut, och inget som posten har bestämt. Jag tycker synd om dem som verkligen behöver oss. Det är nog många som det blir besvärligt för, säger Lars Alin.

Men det finns fördelar också. Nu slipper brevbärarna åka omkring med kontanter i bilarna, och blir därför inte lockande mål för rånare.

Det känns skönt. Säkerhetsmässigt blir det bättre för oss, säger Lars Alin.