Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annie Lööf (C) om den bortgångne förebilden: ''Han var en ikon''

Centerpartiets ledare Annie Lööf (C) fick beskedet om Thorbjörn Fälldins bortgång under lördagen. För henne har han som före detta statsminister och partiledare varit ett stort stöd i hennes karriär och en person som hon länge sett upp till.
''Det är med stolthet jag ser tillbaka på hans livsgärning'', säger Annie Lööf.

Annons

Beskedet fick hon från familjen Fälldin under lördagen.

– Det var med stor sorg och saknad som jag tog emot beskedet om Thorbjörns bortgång. Men det var samtidigt ett väntat ett besked, då han under en längre tid lidit av sviterna från sjukdomar, säger Annie Lööf.

I april var hon med och firade Thorbjörn Fälldins 90-årsdag och invigningen av en utställning om den förre statsministern på Landsarkivet i Härnösand.

– Vi besökte Thorbjörn och Solveig när han fyllde 90 år. Vi var hem till dem och fikade och pratade. Sedan åkte vi tillsammans till utställningen och jag höll ett tal till Thorbjörns ära.

Hur uppfattade du honom då?

– Han var märkt av ålderns höst. Han fyllde ändå 90 år, men han var stolt och glad att han ändå orkade med. För honom var det en milstolpe att uppleva sin 90-årsdag. Jag var väldigt imponerad över att han ställde upp på intervjuer och att hans skarphet kom fram och visade sig. Han var väldigt underfundig under sitt firande och i intervjuer och jag log inombords då jag hörde det, säger Annie Lööf.

Thorbjörn Fälldin har länge varit en förebild för Annie Lööf. Både i sitt sätt att möta människor samt i ledarskap och det stöd han visat henne, trots att hon hamnade i rampljuset i ung ålder.

– Jag började när jag var 19 år och jag kände honom då bara som tidigare statsminister och hans gärningar inom energi- och säkerhetspolitik. Det var först när jag blev politiskt aktiv som jag förstod vad han betytt för borgerligheten och Sverige, säger hon.

Vad har Thorbjörn Fälldin betytt för dig?

– Han var väldigt uppmuntrande och stödjande i mitt partiledarskap. Han har hjälpt mig mycket trots att det har varit en stor åldersskillnad mellan oss och att jag började med politiken som ung. Han sa en gång ''ålder är inget man pratar om''. Han var väldigt värderingsdriven, tydlig och jordnära i sitt ledarskap. Han lyfte fram Ramvik och han lyfte fram den enskilda människan, hembygden och landsbygden på den nationella så väl som den internationella nivån. Men ute i världen stod han ändå Ramvik närmast, säger Annie Lööf.

Mer läsning

Annons