Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter upptäckten av de döda katterna – behöver inte vara något brott

Fem döda katter i skogen var det som mötte Jeanette Rönnberg när hon skulle plocka svamp. Många har blivit upprörda över sättet katterna lämnats i skogen. Men vad är det som gäller vid avlivning av katter?

Annons

På onsdagen kunde allehanda.se berätta om Jeanette Rönnberg som hittade fem döda katter i skogen. Många läsare har berörts och reagerat med avsky över att någon, eller några, kunnat behandla katterna på detta sätt.

Klippet: Jeanette Rönnberg visar bilder på de döda katterna (publicerades den 10 augusti).

Jeanette Rönnberg visar bilder från platsen där hon hittade katterna.

Några av läsarnas kommentarer till artikeln lyder:

"Så fruktansvärt avskyvärt gjort. Bra att det kommer ut i media....kanske nån känner igen kissarna å ägarn kan spåras"

"Det måste vara nån som vet vem ägaren är! Så kliv fram å gör en anmälan för sånt här accepteras INTE."

"Jag blir helt förstörd, hur?? Varför? Hur sjuk kan man vara?"

Läs också: Katt sköts med luftgevär i Bollstabruk

Men enligt de regler som finns gällande avlivning av katter behöver det inte ha begåtts något brott i samband med katternas död.

– Det är så klart inte roligt att stöta på fem döda katter så där, men man får avliva katter själv om man behärskar den aktuella avlivningsmetoden, och ser till att de inte utsätts för onödigt lidande. Det måste alltså gå till på rätt sätt, säger Emelie Bäckström, djurskyddshandläggare hos Länsstyrelsen i Västernorrland.

Vad är rätt sätt?

– Jordbruksverket har föreskrifter om hur det ska gå till vid avlivning, säger Emelie Bäckström.

På Jordbruksverkets hemsida finns information om vad som gäller vid avlivning av till exempel katter. "Slag mot bakhuvudet får användas för att avliva ett mindre antal lamm, killingar, smågrisar, hundvalpar, kattungar samt mink- och rävvalpar, om djuret är yngre än 14 dagar. Slaget ska utföras med sådan kraft och precision att det medför omedelbarmedvetslöshet och död." Katter över 14 dagar får skjutas, men det finns naturligtvis regler som ska följas även då.

– Tror man att det gått till på fel sätt ska man naturligtvis kontakta polisen, säger Emelie Bäckström.

Länsveterinär Helén Löfblad på Länsstyrelsen i Västernorrland berättar att det heller inte behöver vara något brott att kasta katterna i skogen.

– Det finns inga bestämmelser mer än att du inte får förorena marken enligt Miljöbalken, och då blir det en kommunal angelägenhet.

■ ■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.

Mer läsning