Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre sambon brände inne hennes söner – nu hjälper "Sofias änglar" mamman och dottern

Hösten 2013 inträffade det ofattbara. Som en hämnd för att hon lämnat sin sambo brände barnens pappa inne hennes två söner. Nu hjälper "Sofias änglar" mamman, och den unga dotter som överlevde, till ett bättre liv.

Annons

Den fruktansvärda historien och ansträngningen för att hjälpa familjen visas på måndag klockan 20.00 i Kanal 5.

Allehanda.se berättade för snart tre år sedan om familjetragedin, som upprörde hela landet. Inte minst skakades familjen och alla vänner i Kramfors kommun, där mamman växt upp och dit hon sedan en tid återvänt.

Dramatiken var stor efter tragedin.

Mannen beslutade sig för en fruktansvärd hämnd mot sin tidigare sambo.

Han tog bort stegen till loftsängen där de tre barnen låg och sov och bommade igen sommarhuset i Stockholms skärgård utifrån. Sedan tände han på.

"Hämnden är ljuv din jävla idiot" skrev han sedan i ett sms, berättar mamman i programmet.

De två sönerna, tre och fem år gamla, omkom i eldsvådan medan deras sjuåriga storasyster lyckades ta sig ut. Men hon kunde inte rädda sina bröder ur lågorna.

Inte nog med det. När mor och dotter återvände till samhället i Kramfors kommun och köpte ett hus med renoveringsbehov skulle hennes far hjälpa till med att rusta upp huset. Men enligt Kanal 5 drabbades han av cancer och orken att fixa huset har inte funnits.

Johnnie Krigström, Mattias Särnholm, den drabbade mamman och Sofia Wistam.

Det var då Sofias änglar kopplades in. Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm arbetade i huset under flera dagar.

I programmet berättar mamman om tragedin och hur två poliser plötsligt ringde på dörren och berättade om det fruktansvärda som drabbat familjen.

Mamman berättar även om återföreningen med sin dotter, som i famnen hos en sköterska förtvivlat snyftade att hon inte kunde rädda sina bröder.

– Vi är oerhört tacksamma över att så många uppskattar Sofias änglar och att vi får göra ännu en säsong. Ibland är inspelningarna känslomässigt väldigt jobbiga. Vi möter människor som råkat ut för saker man knappt kan föreställa sig, människor som drabbats av stor och svår sorg, men som på något sätt ändå lyckas hitta kraft och vilja att ta sig vidare, säger programledaren Sofia Wistam i en kommentar till programmet.

Mammans före detta, då 40-årige, sambo dömdes våren därpå till livstids fängelse. För mord, mordförsök och grov mordbrand.

Efter mordbranden tog han sin bil och åkte till en stuga på Öland, där han med en mobil filmade sitt erkännande för polisen, men misslyckades med att ta sitt liv.

Enligt Aftonbladet ska han på filmen ha sagt:

– Det konstiga är att jag känner mig inte det minsta ledsen dum, elak för det jag gjorde i natt.

Pappan bedömdes inte ha någon allvarlig psykisk störning.

Mer läsning

Annons