Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdagens stugbrand var tredje dödsbranden på ett halvår

Branden där en kvinna dog i Storvattnet var den tredje dödsbranden på kort tid i Kramfors. De senaste två åren har nära hälften av alla dödsbränder i länet skett i Ådalskommunen.

Annons

Sedan källarbranden i en villa i Kyrkdal, den 11 januari, där en kvinna miste livet, har det skett två ytterligare dödsbränder i Kramfors kommun. På tisdagen övertändes en stuga i Storvattnet där en äldre kvinna brann inne. I slutet av juni omkom en äldre man i en lägenhetsbrand i Nyland.

Inre befäl på räddningstjänsten Höga kusten-Ådalen, Kenneth Fredriksson, ser inget samband mellan de tre dödsbränderna.

– Det är tre helt skilda händelser vad jag vet, säger Fredriksson.

Vårens dödsbränder sticker ut från statistiken. Kramfors kommun står för drygt hälften av länets dödsbränder sett till perioden 2015-2016. Det visar siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Statistiken berättar att det i länet har inträffat nio dödsbränder under perioden, varav fyra av dessa inom Kramfors kommun.

För några veckor sedan förlorade Therese Andersson det hem hon levt i under tio års tid.

Men det sker även bränder utan dödlig utgång i området. I mitten av juli brann ett hus i Bjärtrå ner till grunden. Ingen skadades, men huset totalförstördes.

– Det gick så snabbt. Tio år av mitt liv försvann, berättade villaägaren Therese Andersson till Allehanda.se veckan efter branden.

I Kramfors brinner det i betydligt fler bostäder jämfört med både riks-och länssnittet.

– I kommuner där det är glesbefolkat är det ofta mycket vedeldning, vilket innebär att det blir många soteldar, alltså till exempel brand i en eldstad. Men samtidigt sticker Kramfors ut även jämfört med dem glesbefolkade kommunerna. Vad det beror på vet jag inte, säger Kenneth Fredriksson.

Läs också: Middagsbjudning blev till mardrömskväll

Fotnot: Statistiken "Omkomna i bränder" för perioden 2015-2016 är preliminär.

Mer läsning