Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han satsar på motorsågsturism - internationella besökare får lära sig fälla träd

Janne Mellander i Rystrand utanför Kramfors har hittat en exklusiv nisch som entreprenör - motorsågsturism. Turister, inte minst internationella, får chansen att vara med och fälla ett stort träd.

Annons

– I många länder är det väldigt exklusivt, där kan man till och med behöva tillstånd för att ta bort ett dött träd på sin egen tomt, säge Janne Mellander.

Läs mer: Janne Mellander om företagsgalan

Till vardags är han näringslivsutvecklare på Kramfors kommun

Men han har också en bakgrund inom besöksnäringen och det är därför han upptäckt att den här nischen fanns. Han har själv skog och motorsågskörkort. Flera gånger har bekanta och andra bett om att få testa att använda motorsåg.

– Jag tror också på intresse från konferensgäster i området som vill göra något annorlunda på fritiden.

Janne Mellander påpekar att den som deltar i hans event inte får något motorsågskörkort, däremot får man testa att hantera motorsåg på rätt sätt.

Läs mer: Här är fler spännande turistsatsningar

Upplägget ser ut så här:

Kunden, det kan vara två personer samtidigt, kan via internet peka ut ett träd som den vill fälla.

Sedan får man låna skyddsutrustning av Lumberjack, som företaget heter. Allt börjar med en noggrann säkerhetsgenomgång, av både utrustning och motorsåg.

– Säkerheten är hela tiden a och o.

Deltagarna ska få lära sig hantera motorsågen på ett säkert sätt.

Skyddskläder finns att låna.

Sedan får man börja praktisera det man lärt sig teoretiskt. Först testa att såga skivor av en trädstam, både uppifrån och underifrån.

Nästa steg blir att gå ut i skogen till det träd man valt i förväg.

Där handlar det om att fälla på rätt sätt, med fällskär, kil och hela paketet av motorsågsteknik (se inslag på webb-tv).

När trädet är fällt ska det kvistas och kapas upp innan det är dags för grand finale - att sätta sig på stammen för att fika och dricka medtaget kaffe. Filosofera lite.

– Det här ska vara en naturupplevelse i sig, en exklusiv upplevelse många på andra håll i världen aldrig får vara med om.

Mer läsning